Koeweits roet valt op de eeuwige sneeuw van de Himalaya

SRINAGAR (India), 2 april - In het Himalayagebergte in Nepal, Pakistan en India valt zwarte sneeuw als gevolg van de brandende oliebronnen in Koeweit. Skiers en Indiase regeringsfunctionarissen in Srinagar, de zomerhoofdstad van de deelstaat Jammu & Kashmir, hebben dat het afgelopen weekeinde gemeld.

Een groep Zwitsers werd vorige week met helikopters naar hoge en afgelegen berghellingen gebracht in de Himalaya om daar in de ongerepte natuur te skien. Weldra kwamen ze met hun ski's vast te zitten in een zwartige, kleverige substantie van olie, roet en sneeuw.

“Op verscheidene plaatsen hebben ze sneeuw weggeschept en ontdekten ze dat de bergen bedekt zijn met een vijf centimeter dikke laag donkere, olieachtige sneeuw”, aldus een medewerker van een toeristenbureau in Srinagar.

Volgens het hoofd van het Indiase regeringsbureau voor toerisme, Mohammad Ashraf, is de zwarte brij veroorzaakt door overgewaaid roet uit de oliebronnen in Koeweit, op 3.000 kilometer afstand, die tijdens de oorlog in de Golf door Iraakse troepen in brand zijn gestoken en nog steeds branden. De rookwolken van de olieputten stegen tot een hoogte van 5.000 meter en dreven in oostelijke richting waar het roet op de hoge toppen van het Himalaya-gebergte terechtkwam. (Reuter)