Koers Elsevier hoger, VNU lager op rustige beurs

ROTTERDAM, 2 APRIL. Een lager slot op Wall Street en een lichte inzinking van de dollarkoers zorgde vanmorgen voor verdeelde koersen op een rustige Amsterdamse effectenbeurs. Uitgever Elsevier boekte winst terwijl de koers van collega VNU daalde.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op het Damrak openden vandaag verdeeld als gevolg van de lagere dollarkoers, bij bescheiden omzetten. Het lagere slot op Wall Street en een lagere opening in Londen zetten de aandelenprijzen aanvankelijk onder druk, aldus beurshandelaren. De CBS-stemmingsindex was om 12.30 uur vanmiddag 0,2 punten hoger op 96,4.

Beurshandelaren verwachtten dat de markt ook vanmiddag weinig activiteit zou vertonen.

De aandelen- en obligatiehandel werd in de loop van de ochtend circa 15 minuten onderbroken als gevolg van een computerstoring. Rond 11 uur werd de handel weer hervat.

De aandelen van uitgever Elsevier waren om 12.30 vanmiddag zeventig cent hoger op 82,90 gulden, nadat de koers eerder vanmorgen steeg naar een hoogste niveau van 83,50 gulden.

Directeur M. Pijnenborg van Elsevier Science Publishers zei vanmorgen tegen persbureau Reuters dat het belang van 8,8 procent in de Britse uitgever Pearson wordt verkocht.

De handel in aandelen Elsevier was redelijk druk, aldus handelaren. Bij diverse marktpartijen was veel vraag naar Elsevier, waar weinig aanbod tegenover stond. De koers van Elsevier won donderdag al 1,50 gulden na het nieuws dat de Nederlandse uitgever de wetenschappelijke uitgever Pergamon zal kopen van Maxwell Communication voor 440 pond sterling.

Bij de andere uitgevers verloor VNU, dat donderdag al flink terrein moest prijsgeven, 1,50 gulden op 96,50 gulden. Nu Elsevier de 'oorlogskas' heeft gebruikt voor de aankoop van Pergamon, wordt een mogelijke overname van VNU door Elsevier, waarover al langer geruchten gaan, zeer onwaarschijnlijk. Collega Wolters-Kluwer noteerde onveranderd op 52,50 gulden.

Bij de internationals noteerde Koninklijke Olie zeventig cent lager op 149,30 gulden, terwijl Unilever tachtig cent won op 163,20. DSM won negen dubbeltjes op 114,50 gulden. Philips, Akzo en KLM noteerden rond het middaguur onveranderd.

De dollar sloot donderdag, voor het begin van het Paasweekeinde, in Amsterdam op 1,93340 gulden. Vanmorgen opende de Amerikaanse munt bijna vijf cent lager op 1,8865 gulden. Valutahandelaren spraken over een “technische reactie”.

Maar de dollar wist zich in de loop van de ochtend enigszins te herstellen ten opzichte van de Duitse mark. De Amerikaanse munt noteerde om 12.30 vanmiddag op de spotmarkt in Amsterdam 1,9035 gulden.

Handelaren zeiden dat de opwaartse tendens van de dollar wordt afgezwakt door geruchten dat de Bundesbank donderdag zal besluiten tot verhoging van de belangrijkste rentetarieven. De moord op Treuhand-topman Detlev Rohwedder had geen grote verkopen van D-marken tot gevolg, aldus handelaren.

De Nederlandse staatsobligaties wisten vanmorgen een bescheiden winst te boeken als gevolg van de lagere dollar. De eerste tranche van de jongste tien-jaar staatsobligatie opende acht cent hoger.

NEW YORK Het tweede kwartaal op Wall Street kende gisteren een onrustige start. De koersen van de grote fondsen daalden gemiddeld een procent als gevolg van computergestuurde verkopen, winstnemingen en zwakte in diverse high-techfondsen. De kleinere fondsen deden het beter.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot bijna 33 punten lager op 2.881, bij een bescheiden aandelenomzet van 144 miljoen stuks.

Maar beurshandelaren meenden dat de terugval tijdelijk zal zijn. Zij wezen erop dat de meeste markten in Europa gisteren waren gesloten en veel Amerikaanse marktpartijen het lieten afweten als gevolg van het Paasweekeinde.

Digital Equipment, waarvan de winstprognose (van analisten) gisteren werd verlaagd, liep vooraan bij de koersverliezen van de technologiefondsen. De aandelenmarkt reageerde nauwelijks op het nieuws dat de purchasing managers index in maart met 1,5 procent is gestegen tot veertig procent.

LONDEN De Britse aandelenkoersen herstelden zich vanmorgen licht na een lagere opening. Het FT-100-koersgemiddelde noteerde om 12.30 vanmiddag 17,1 punten hoger op 2.473,6.

De koers van Pearson daalde 5p naar 765p, maar beurshandelaren meenden dat de de verkoop van het Elsevier-belang in Pearson al sedert vorige maand was verdisconteerd in de koers.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen stegen vanmorgen licht, gestimuleerd door hogere obligatiekoersen en het herstel van de D-mark. Maar beurshandelaren verwachtten geen verdere stijging van de koersen. Het Dax-30-koersgemiddelde was rond het middaguur 8,6 punten hoger op 1.531,37.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen hoger, vooral gestimuleerd door bescheiden optimisme over de recente kracht van de yen ten opzichte van de dollar. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 244,60 punten hoger op 26.252 punten (0,94 procent) bij een aandelenomzet van 400 miljoen stuks.