KNAPPERIGE KIP VOOR DE RAMADAN

Ik schreef in deze rubriek over 'de Marokkaan' en 'zijn' ramadan-gewoonten. Een lezer (m-v) reageerde op deze stijlbloem (pars pro toto), met het verwijt dat de formulering taalkundig wel correct was (van Dale: Marokkaan (m) = iemand uit Marokko) maar niet vrouwvriendelijk. Ik zal mijn sekse niet afvallen. U hebt gelijk, geachte lezer: de kok is in Marokko meestal een kokkin. Dat neemt niet weg dat ook zij tijdens de ramadan zo kort mogelijk in de keuken wenst te staan. Daarom vandaag nogmaals een Marokkaans recept voor een gemakkelijk gerecht voor ramadan en andere gelegenheden die zich niet lenen voor langdurige keukenarbeid.

Voor 4 personen: 1 kip 1-2 bosje koriander 1-4 bosje peterselie 2 teentjes knoflook 5 eetlepels olie sap van 1-2 citroen zout, 1 theelepel zwarte peper 1 theelepel gemberpoeder een paar draadjes saffraan mespunt kurkuma (koenjit) 1 grote ui 40 g boter 150-200 g ontpitte groene olijven uit blik (gekonfijte schijfjes citroen)

Dep de kip droog. Hak de koriander en peterselie fijn en doe de snippers in een grote schaal. Pers er de teentjes knoflook boven uit.

Mengen met 2 eetlepels olie, het citroensap en de specerijen. Wrijf de kip van binnen en buiten met het mengsel in. Verhit de rest van de olie in een pan en braad daarin de kip rondom. Pel de ui en snijd hem in reepjes. Fruit de uireepjes 2-3 minuten in de braadsaus bij de kip.

Voeg dan twee kopjes, ofwel zo'n 3 dl, warm water toe en laat de kip drie kwartier op een laag vuur sudderen. Tot zover kan de bereiding overdag plaatsvinden.

Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius. Laat de kip uitlekken en wrijf haar in met de boter. Hevel de kip over op een ovenschaal.

Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de kip in een half uur rondom bruin en knapperig worden. Kook de braadsaus intussen in en roer de uitgelekte olijven erdoor. Giet de saus over de kip en garneer het gerecht desgewenst met gekonfijte schijfjes citroen. Serveer er brood en salades bij.

    • Annelène van Eijndhoven