Iran laat Britse 'spion' Cooper na vijf jaar vrij

LONDEN, 2 april - De Britse zakenman Roger Cooper, die sinds vijf jaar in Iran gevangen werd gehouden op beschuldiging van spionage, is gisteren vrijgelaten. Cooper (55) kwam vanochtend in Londen aan.

Cooper, die voor een Amerikaanse oliefirma werkte en al 25 jaar in Iran woonde, werd op 7 december 1985 in Teheran gearresteerd. Voor de Iraanse televisie bekende hij gespioneerd te hebben, maar die bekentenis zou onder dwang zijn afgelegd.

Volgens de Britse minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd is Coopers vrijlating “een belangrijke stap op weg naar betere relaties tussen Groot-Brittannie en Iran”. Teheran en London herstelden op beperkte schaal hun betrekkingen in september vorig jaar, na een onderbreking van anderhalf jaar vanwege de affaire-Rushdie. Een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft laten weten dat Coopers vrijlating geen reden is voor het uitwisselen van ambassadeurs tussen Iran en Groot-Britannie. Daartoe zouden eerst de Britse gijzelaars moeten worden vrijgelaten, die door pro-Iraanse groeperingen in Libanon worden vastgehouden, aldus de woordvoerder.

De Luxemburgse, Italiaanse en Nederlandse ministers van buitenlandse zaken brengen volgende week een eendaags bezoek aan Iran. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jacques Poos, de Italiaan Gianni De Michelis en de Nederlandse minister Hans van den Broek - de zogeheten 'EG-troika' - zullen met hun Iraanse collega Ali Akbar Velayati in Teheran besprekingen voeren over de opstand in Irak, wapenbeheersing in het Midden-Oosten en het Arabisch-Israelische conflict en het Palestijnse vraagstuk.

Niet bekend