Inauguratie van president Benin ziekte uitgesteld

COTONOU, 2 april - De inauguratie van Nicephore Soglo, de nieuw gekozen president van de Westafrikaanse republiek Benin, is tot nader order uitgesteld in verband met de gezondheidstoestand van de nieuwe leider.

De 56-jarige Soglo, die vandaag beedigd zou worden, werd eind vorige week spoorslags overgevlogen naar Parijs, waar hij in een militair ziekenhuis behandeld zou worden. Over de aard van de aandoeningen zijn van officiele kant geen mededelingen gedaan, maar in het algemeen wordt aangenomen dat de president lijdt aan oververmoeidheid als gevolg van een ernstige tyfus-aanval. Door de ziekte van Soglo blijft de voormalige marxistische machthebber Mathieu Kerekou voorlopig officieel aan het bewind. Kerekou, een generaal die in 1972 door een staatsgreep aan de macht kwam, leed vorige week zondag in de eerste vrije en democratische verkiezingen sinds twintig jaar een verpletterende nederlaag leed op zijn rivaal Soglo. In oppositionele kringen was men aanvankelijk bevreesd dat Kerekou de macht niet vrijwillig uit handen zou geven, maar de voormalige president kondigde gisteren aan de verkiezingsuitslag “volledig te accepteren”. Hij feliciteerde Soglo met diens overwinning, en maande zijn aanhangers niet langer tegen de voorgenomen democratische hervormingen in het geweer te treden. (AP, Reuter)