GM blijft grootste bedrijf VS

NEW YORK, 2 APRIL. Ondanks twee miljard dollar omzetverlies is autofabrikant General Motors lijstaanvoerder gebleven op Fortune's top-500 over 1990. Met 126 miljard dollar bleef GM toch nog ruim voor op oliemaatschappij Exxon, die haar omzet met 22 procent zag toenemen tot 106 miljard.

Het Amerikaanse financiele weekblad maakt elk jaar een overzicht van de grootste industriele ondernemingen in de VS.

Kon GM met een omzetdaling van 0,8 procent de eerste plaats nog behouden, andere autofabrikanten moesten wel terrein prijsgeven. Ford Motor Co. ging van de tweede naar de derde plaats, Chrysler zakte van de achtste naar de elfde. Computerfabrikant IBM komt op de vierde plaats, gevolgd door de oliemaatschappijen Mobil (vijfde), Texaco (achtste) en Chevron (tiende). Elektronicafabrikant General Electric (zesde), tabak- en voedselreus Philip Morris (zevende) en chemiegigant DuPont (negende) completeren de top-tien.

Van de 50 grootste industriele ondernemingen boekte de helft minder winst dan in 1989. Gemiddeld boekten de 500 ondernemingen op de lijst 11,7 procent minder winst bij een 6,4 procent hogere omzet. (AP)