Frankrijk neemt het op voor het Iraakse verzet

PARIJS-DAMASCUS, 2 april - Frankrijk zal vandaag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eisen dat het Iraakse leger ophoudt met het bombarderen van Iraakse Koerden en shi'itische opstandelingen. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft dit bekendgemaakt.

Parijs zegt zich zorgen te maken over de aanhoudende berichten dat het Iraakse leger slachtingen aanricht onder verzetsstrijders en onder burgers in het noorden en het zuidoosten van Irak.

Het Koerdische verzet in Irak geeft toe dat het leger van Saddam Hussein belangrijke successen heeft behaald in het noorden. Een woordvoerder van de Koerdische Democratische Partij in Damascus zei gisteren dat de steden Kirkuk, Dahuk en Irbil opnieuw in handen van regeringsmilitairen zijn. Hij sprak echter van een “strategische terugtrekking” van de Koerden. Ook het Koerdische Zakho en Samawah, het laatste bolwerk van het shi'itische verzet in Zuid-Irak, zijn door het leger heroverd.

Kirkuk was de afgelopen weken afwisselend in handen van leger en verzet, maar Saddams manschappen lijken de strategische oliestad nu stevig in handen te hebben. Buitenlandse verslaggevers werden zondag door Iraakse functionarissen naar Kirkuk gebracht. De stad, waar voorheen 270.000 mensen woonden, bleek zwaar beschadigd en was vrijwel totaal verlaten. Tv-ploegen filmden lijken, in brand gestoken winkels, uitgebrande auto's en vrachtwagens met opgetogen regeringssoldaten.

Het Koerdische verzet beschuldigt Bagdad van het doden van onschuldige burgers en spreekt van volkerenmoord. Massoud Barzani, de leider van Koerdische Democratische Partij, heeft vanuit zijn verblijfplaats in Noord-Irak de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannie opgeroepen zijn volk te redden van de ondergang. Ook de Verenigde Naties zijn door de Koerden benaderd om steun. Barzani zei dat drie miljoen Koerden voor het geweld naar de bergen zijn gevlucht. “De internationale gemeenschap heeft Saddam veroordeeld (om zijn bezetting van Koeweit), maar geeft hem nu de vrije hand bij het neerslaan van de opstand van het Iraakse volk, met name in Koerdistan.”

Pag. 4:

Journalisten bevestigen val van de stad Kirkuk

De journalisten in Kirkuk bevestigden de Iraakse controle. Edward Stourton van de Britse televisiemaatschappij ITN meldde uit Kirkuk: “Wij hebben vandaag voldoende van de stad gezien om te kunnen zeggen dat de regeringstroepen haar weer in handen hebben”. Volgens hem wees niets erop dat de opstandelingen zich nog steeds verzetten.

Stourtons bijdrage werd goedgekeurd door de Iraakse censor. Hij zei dat de lijken die zijn ploeg filmde zodanig verbrand waren dat het onmogelijk was om te zeggen of het om opstandelingen of loyalisten, om burgers of militairen ging.

Gouverneur al-Majid ontkende dat er veel burgerslachtoffers waren gevallen, want de meeste mensen zouden zijn weggetrokken. “Ze renden weg, als ratten vluchtten ze de stad uit”, aldus al-Majid.

Het officiele Iraakse persbureau INA meldde gisteren dat regeringstroepen de stad Zakho, 20 kilometer van de Turkse grens, hebben heroverd. Zakho fungeerde de afgelopen weken als militair hoofdkwartier voor het Koerdisch verzet. Het Iraakse leger is volgens regeringsfunctionarissen nu op weg naar Suleymaniyah, het laatste bolwerk van de Koerden.

Langs de Iraaks-Iraanse grens kwam het gisteren tot ongeregeldheden tussen eenheden van de Iraanse oppositionele Volksmujahedeen en het Iraanse leger. Het Iraanse persbureau IRNA meldde dat het leger de mujahedeen tot achter de Iraakse grens had teruggedreven. De links-islamitische Volksmujahedeen beschuldigde Teheran de afgelopen weken van heimelijke inmenging in de Iraakse burgeroorlog en van steun aan het Iraakse verzet. Iraanse legereenheden zouden de grens met Irak zijn overgestoken en de aanval hebben geopend op bases van de mujahedeen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren gezegd dat er deze week zal worden gesproken met afgevaardigden van Koerdische organisaties. Een hoge functionaris zei dat de gesprekken niet betekenen dat er een wijziging is gekomen in het Amerikaanse standpunt, maar Bush acht het kennelijk wel nodig tegemoet te komen aan de toenemende kritiek in de VS op de Amerikaanse weigering steun te verlenen aan het verzet in Irak. (AFP, AP, Reuter, UPI)