Eerste Dutch Golf Expo in Den Haag; Dure speeltjes voor een perfecte swing

Bij binnenkomst in de Statenhal van het Haagse Congresgebouw wijst eigenlijk niets erop dat er een beurs wordt gehouden op sportgebied. Want wat hebben zulke uiteenlopende firma's als Alfa Romeo, reisbureau Ludiek, boekhandel Verwijs, zilverfabriek Hooijkaas, de Heugaprojektgroep, Studio 8 uit Drenthe, het Britse Verkeersbureau en een kunstgalerie in hemelsnaam met sport te maken?

Maar hier betreft het golf. De snelst groeiende sport, niet alleen in Nederland, maar overal in Europa. Een sport ook, waar een waas van welstandigheid en deftigheid omheen hangt, waarmee het prettig associeren is.

Donderdag startte de eerste 'Dutch Golf Expo 91', die zondag werd afgesloten. Er kwamen 11.222 belangstellenden kwamen op af. De initiatiefnemers, het Nederlands Congresgebouw en bureau Publi Select Mediaservice (PSM) verwachtten in eerste instantie tussen de dertig- en veertigduizend bezoekers, maar stelden dat aantal per dag bij.

“Het valt wat tegen. Maar het was voor het eerst, we konden eigenlijk nergens van uitgaan”, zegt J. Rienks van het Congresgebouw.

Met 71 exposanten was de beurs volgens de organisatoren een “echte bundeling van wetenswaardigheden en activiteiten voor zowel de enthousiaste liefhebber als de conscientieuze professional”. En inderdaad was er van alles te zien en te beleven. Op het gebied van kleren (modeshows) en stokken, van balletjes en elektronisch (met afstandsbediening) bestuurbare karren. Van oefenmogelijkheden thuis - in de eigen tuin, grote zolder of schuur tot golfvakanties op de mooiste plekjes. Maar bijvoorbeeld ook informatie over aanleg en drainage van banen.

De expositie was bedoeld als gemengde vak- en publieksbeurs. Sommige standhouders stonden er alleen voor de naamsbekendheid. De vertegenwoordiger van het dure automerk: “We zitten hier in the middle van onze doelgroep.” De zilverfabriek, die variaties op bij allerlei wedstrijden te winnen prijzen presenteerde: “Het gaat ons vooral om de dames die de wedstrijden organiseren.” De mevrouw van Studio 8, die in eigen atelier gemaakte sieraden exposeerde: “Wij staan alleen op sjieke beurzen. Wat wij laten zien is voor apres golf.”

De 'enthousiaste liefhebber' en de golfer in spe konden meer doen dan langs de stands drentelen of naar de modeshows kijken. Ze konden meedoen aan een puttingwedstrijd of hun 'perfecte golfswing-beweging'

oefenen met de Golf Trainer Club. Dat is een duivels stokje dat naar achteren knakt als de upswing niet volmaakt wordt uitgevoerd. Ze konden in de Self-teaching Golf Swing Machine stappen, tegen netten slaan of achter het Congresgebouw de gelegenheids-driving-range benutten. Mooi, maar een beetje duur speelgoed - “iets minder dan een ton, exclusief btw” - leverde de Par T Golf simulator.

Deze indoor oefenmogelijkheid, met behulp van wide screen en computer trok veel belangstelling. Het doek moet de illusie wekken dat je op een echte baan speelt. Je ziet de hole op het scherm en slaat de bal vanaf een matje in de gewenste richting. Infraroodsensors bepalen snelheid en richting. De bal lijkt de grond te raken, en je kunt je volgende slag doen.

Tussen de stands ontbrak de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Directeur H.L. Heijster is weliswaar zeer te spreken over het initiatief, maar volgens hem is de NGF niet in de eerste plaats gericht op het publiek. “Ons doel is vooral om samen met de overheid en de aangesloten verenigingen de groei in goede banen te leiden en uitwassen te voorkomen.” “Misgroeisels” noemt hij de uit de grond gestampte banen die na enkele jaren al niet meer voldoen en dan voor “gigantische kosten” moeten worden gerepareerd of opnieuw aangelegd.

Een bezwaar vindt Heijster ook het tijdstip van de expositie. Met pasen organiseren de clubs wedstrijden en zijn zeer velen weg voor een korte vakantie. Rienks: “De standhouders waren zeer tevreden. Ze hebben goede contacten gelegd. Er is een hele baan verkocht en ook een Par T Golf simulator.”

Volgend jaar komt er dus weer een beurs, zij het niet tijdens de paasdagen. “We doen het dan alleen op vrijdag, zaterdag en zondag en ook wat eerder in het jaar.” Want als het weer te mooi is zal de 'enthousiaste liefhebber' liever de baan opzoeken dan welke expositie ook. Zoveel is zeker.

    • Ite Rümke