Driemaal vrijspraak IRA-zaak Roermond

ROERMOND, 2 april - Drie van de vier verdachten die de afgelopen weken terechtstonden wegens hun vermeende betrokkenheid bij de IRA-aanslag in Roermond, zijn vanmorgen vrijgesproken.

De Roermondse rechtbank achtte alleen bewezen dat Gerard H. (27) uit het Noordierse Lurgan een van de schutters is geweest, die op 27 mei twee Australische toeristen op de Markt in Roermond doodschoten. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van achttien jaar.

Gerard H. was de enige verdachte die door getuigen is herkend, toen hij zonder masker wegreed van de plaats van de aanslag.

De drie andere verdachten, Paul H. (27), Sean H. (30) en Donna M. (24), werden vrijgesproken van moord of medeplichtigheid, omdat volgens de rechtbank tijdens het proces onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat zij feitelijk aan de aanslag hebben deelgenomen. De drie blijven echter in hechtenis, omdat tegen hen verzoeken lopen om uitlevering aan Belgie en Duitsland.

De rechtbank verwierp de redenering van officier van justitie mr. J. Laumen, dat de vier verdachten collectief schuldig waren aan de moorden, omdat zij zouden hebben deelgenomen aan een misdadige organisatie, die het plegen van misdrijven tot oogmerk had. Zij verklaarde de tenlastelegging van die deelneming in alle vier de gevallen zelfs nietig, omdat onvoldoende feitelijk was omschreven waaruit die deelneming zou hebben bestaan.