Doden in Albanie bij protest tegen verkiezingsuitslag

TIRANA, 2 april - Een dag nadat de regerende communisten bij de eerste vrije parlementsverkiezingen in Albanie een ruime zege boekten, is het in de stad Shkoder tot bloedvergieten gekomen.

Bij een betoging van aanhangers van de oppositionele Democratische Partij vielen gisteren twee en mogelijk zelfs vijf doden.

Dat meldde vandaag de woordvoerder van de Democraten, Gen(c,) Pollo. Volgens hem werd het vuur geopend op mensen die protesteerden tegen de uitslag van de verkiezingen van zondag. De Democratische Partij heeft een delegatie naar Shkoder gestuurd om de gemoederen te kalmeren.

Volgens de voorlopige uitslag kreeg de communistische partij zondag een absolute meerderheid van 167 van de 250 parlementszetels; de Democratische Partij veroverde 72 zetels.

De communisten danken hun zege aan het platteland, waar 65 procent van de bevolking woont. In de steden behaalde de Democratische Partij de meeste stemmen. In Tirana kreeg ze zeventien van de achttien zetels.

President Ramiz Alia werd in zijn eigen kiesdistrict verslagen. Volgens Xhelil Gjoni, Alia's rechterhand, is nu het eerste doel van zijn partij “de arbeidsmoraal te verhogen” en “de economische en de morele situatie” verbeteren. Hoewel Alia niet in het parlement zit, zal hij volgens Gjoni als partijleider aanblijven en wellicht ook als president worden herkozen. Sali Berisha, leider van de Democratische Partij, beloofde die benoeming niet te zullen blokkeren. Bij het hoofdkwartier van de Democratische Partij verzamelden zich gisteren tienduizend demonstranten. Ongeregeldheden bleven uit.

Berisha zei alles te zullen doen om te voorkomen dat nog meer jonge Albanezen het land ontvluchten. Hij sloot een coalitie met de communisten uit.

De verkiezingen zijn bijgewoond door waarnemers uit twintig landen onder wie drie Nederlanders. Volgens drs. G. Valk (PvdA) zijn de verkiezingen correct verlopen.

    • Alfred van Cleef