Crediteuren belagen Pathe

ROTTERDAM, 2 APRIL. Amerikaanse schuldeisers hebben eind vorige week het faillissement aangevraagd van de film- en bioscopenonderneming MGM-Pathe Communications. De zes crediteuren hebben een bedrag van 10 miljoen dollar tegoed.

De faillissementsaanvrage volgt na steeds sterkere geruchten over een nijpend kasgeldtekort bij MGM-Pathe, de onderneming die november vorig jaar ontstond nadat Pathe Communications van de Italianen Parretti en Fiorini voor 1,3 miljard dollar MGM overnam. Het Italiaanse zakenduo onderhandelt reeds weken met huisbankier Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) over de verstrekking van een krediet van 250 miljoen dollar. De nieuwe lening moet enige verlichting geven bij het betalen van achterstallige rekeningen en tevens het uitbrengen financieren van 13 films die MGM-Pathe in de bioscoop wil brengen.

In hoeverre de onderhandelingen over de nieuwe lening door de faillissements aanvrage worden beinvloed is niet duidelijk. CLBN had vanochtend geen commentaar op de problemen bij haar client.

De bank is voor honderden miljoenen guldens betrokken bij de financiering van MGM-Pathe. Volgens een zegsman van het filmconcern, dat ondermeer vrijwel alle bioscopen in de Randstad exploiteert, heeft CLBN op dit moment 220 miljoen dollar aan leningen bij MGM-Pathe uitstaan. Daarnaast zou de bank echter eveneens zijn betrokken bij de financiering van andere onderdelen van het ingewikkelde netwerk van bedrijfjes van Parretti en Fiorini.

De faillissementsaanvraag is ondermeer ingediend door Concorde-New Horizons van filmproducent Roger Corman. De schuldeisers hopen dat hun groep deze week verder uitbreidt. MGM-Pathe heeft onder de Amerikaanse regelgeving twintig dagen de tijd om een faillissement te vermijden.

De film-onderneming heeft gisteren al laten weten de faillissementsaanvraag “belachelijk” te vinden en de verwachting uitgesproken dat de problemen op zeer korte termijn opgelost zullen worden.

Parretti en Fiorini verbaasden vorig jaar de financiele wereld met de overneming van het kwijnende MGM door het financieel eveneens zwakke Pathe Communications. Het Italiaanse duo was in het verleden herhaaldelijk in opspraak. Zo verwees de Amsterdamse beurs het door de Italianen beheerste fonds Bobel naar de strafhoek om beleggers te waarschuwen. Het Amsterdamse beursfonds Melia Internationale speelt nog steeds een centrale rol in het netwerk van Fiorini en Parretti als de belangrijkste houdstermaatschappij van MGM-Pathe. Laatstgenoemde werd in januari in hoger beroep in Italie veroordeeld tot bijna vier jaar gevangenisstraf wegens fraude. Tegen het vonnis is cassatie aangetekend.