Bekerwinst redt seizoen Kampong

TERRASSA, 2 april - De mannenhockeyploeg van Kampong staat momenteel vierde van onderen in de Nederlandse competitie. Toch slaagde het team uit Utrecht erin de afgelopen dagen in het Spaanse Terrassa de Europa Cup voor bekerwinnaars te veroveren. Aanvoerder Jacques Brinkman, gekozen tot beste speler van het toernooi, vindt dat Kampong het slechte seizoen door dit succes heeft goedgemaakt. “Maar dan moeten we ons natuurlijk wel in de hoofdklasse handhaven.” Dat zal waarschijnlijk geen probleem zijn omdat Kampong een ruime voorsprong heeft op Pinoke en Forward, de nummers elf en twaalf.

Volgens Brinkman was de bekerwinst toe te schrijven aan een combinatie van factoren. In Spanje bleek dat ook een laaggeplaatste club uit de Nederlandse hoofdklasse internationaal goed kan meekomen, maar bovendien speelde Kampong beduidend beter dan in de competitie.

“Daarin zitten we in een neergaande lijn. Alles zit tegen. Maar zo'n Europa-Cuptoernooi begin je met een schone lei”, aldus Brinkman.

De captain bracht Kampong in de finale tegen het Engelse Havant op voorsprong. Zijn broer, Richard Brinkman, zorgde via een benutte strafcorner voor 2-0. De tegenstander scoorde daarna nog tegen, maar daar bleef het bij. In de poule had Kampong het Schotse Dundee Wanderers met 7-0 en het Franse Lille met 2-0 gewonnen en was een gelijkspel tegen Rott Weiss Koln (1-1) voldoende voor een plaats in de finale.

Het Europa Cup 2-toernooi is een nieuw evenement in het hockey. Het werd pas voor de tweede keer verspeeld. Nationale bonden mogen hun bekerwinnaar inschrijven, maar aangezien Nederland geen bekertoernooi kent mag de nummer twee uit de competitie meedoen. Kampong verloor afgelopen seizoen op doelsaldo de strijd om de landstitel van HGC. Bij hetzelfde toernooi van de vrouwen was Nederland ook vertegenwoordigd door Kampong. Deze ploeg was weliswaar niet als tweede geeindigd in de competitie, maar mocht door omstandigheden in Frankfurt meedoen.

Kampong bereikte de finale, maar verloor daarin van Grodno uit de Sovjet-Unie (2-3).

Het nationale vrouwenhockeyteam won in Munchen een vierlandentoernooi. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans versloeg achtereenvolgens Engeland (4-1), Spanje (3-0) en Duitsland (2-1). Nederland speelde in de tweede en derde wedstrijd met het centrale duo Annemieke Fokke (HGC) en Florentine Steenberghe (MOP). De vaste laatste man Lisanne Lejeune werd uit voorzorg aan de kant gehouden. Zij had in het duel tegen Engelsen last van haar knie gekregen. Oranje verdedigt begin mei in Brussel de Europese titel.