Bankier Van Lanschot overleden

ROTTERDAM, 2 APRIL. Jan Cees van Lanschot, bestuursvoorzitter van Van Lanschot Bankiers, is afgelopen zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt. De heer Van Lanschot zou met ingang van 1 juli van dit jaar met pensioen zijn gegaan. Hij wordt opgevolgd door B. Heemskerk, de huidige vice-voorzitter van de bank.

Jan Cees Van Lanschot heeft 37 jaar bij de voormalige familiebank gewerkt. Zijn leerschool doorliep hij in dienst van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in het Verre-Oosten. Vanaf 1969 had hij de leiding bij de bank als de achtste generatie van de Van Lanschots.

Onder Jan Cees van Lanschot streefde de van oudsher katholieke familiebank naar een grotere openheid. Tot 1978 een firma, was er relatief weinig bekend over de omvang en activiteiten van de bank. Van Lanschot begon met het publiceren van jaarverslagen en startte met een actief advertentiebeleid. Tevens verdwenen onder leiding van Van Lanschot de traditionele familieleden uit het bankbestuur.

Uiteindelijk werden ook buitenstaanders betrokken in de financiering van de bank. Eind jaren zeventig namen naast de familie Van Lanschot tevens de Britse bank National Westminster (NatWest), de Rabobank en verzekeraar Delta Lloyd deel in de bank. Vorig jaar kwam er in feite een einde aan het onafhankelijke bestaan van Van Lanschot doordat NatWest ongeveer tachtig procent verkreeg van de aandelen.