Ambassadeur VS weer op zijn post in Beiroet

BEIROET, 2 april - De Amerikaanse ambassadeur in Libanon, Ryan Crocker, heeft zaterdag bij zijn terugkeer in Beiroet opnieuw aangedrongen op een spoedige vrijlating van de twaalf Westerse gijzelaars die op dit moment nog in Libanon worden vastgehouden.

In een persoonlijk gesprek met de Libanese president Elias Hrawi onderstreepte Crocker evenwel dat de Verenigde Staten aan de in vrijheidsstelling van de twaalf geen enkele voorwaarde wensen te verbinden. De ambassadeur keerde na twee maanden terug naar zijn ambtswoning in een buitenwijk van Beiroet, die hij kort na het uitbreken van de oorlog in de Golf om veiligheidsredenen had verlaten.

Crocker wilde gisteren niet ingaan op speculaties van verslaggevers als zouden besprekingen over de vrijlating van de gijzelaars op dit moment al in een ver gevorderd stadium zijn. Hij liet alleen weten “er persoonlijk alles aan te doen om het vraagstuk tot een oplossing te brengen”. Het is niet duidelijk of de vrijlating, vandaag, van de Britse zakenman Cooper in Beiroet, verband houdt met de terugkeer van Crocker.

Diplomaten in de Syrische hoofdstad Damascus zeiden het afgelopen weekeinde, nog voor Coopers vrijlating, eveneens te verwachten dat de nieuwe rolverdeling in het Midden-Oosten de vrijlating van de gegijzelden een stuk dichterbij zal brengen. (AP, Reuter)