Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Boete 32 studenten wegens bezetting

GRONINGEN, 25 febr. - De Groningse politierechter mr P. J. Duinkerken heeft 32 studenten wegens lokaalvredebreuk veroordeeld tot een boete van driehonderd gulden.

De studenten, onder wie de voorzitter van de studentenvakbond LSVb R. Giesberts, hadden in april een deel van de Informatiseringsbank in Groningen bezet, waarbij grote schade werd aangericht in het gebouw. De politierechter heeft de schade niet mee laten wegen in zijn oordeel. Volgens de studenten was de ravage ontstaan tijdens de ontruiming door de politie, de Informatiseringsbank wijt de schade aan de studenten. Er was een boete van duizend gulden en vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf geeist. De Informatiseringsbank probeert in een aparte civiele procedure de aangerichte schade van bijna 420.000 gulden alsnog op de studenten te verhalen.