Bonthandelaar Kaufmann failliet

ROTTERDAM, 13 FEBR. De Rotterdamse bont- en huidenhandelaar Kaufmann's Handel Maatschappij (117 man personeel) is gisteren door de rechtbank failliet verklaard.

Het bedrijf zegt in problemen te zijn gekomen doordat ondermeer de afzetmarkt in een aantal Oosteuropese landen is komen te vervallen. Kaufmann, dat vorig jaar al met vijftig arbeidsplaatsen moest inkrimpen, stond naar verluidt voor vele tientallen miljoenen guldens bij de banken in het krijt.

Directie-voorzitter Pieter Kaufmann, tevens de belangrijkste aandeelhouder, heeft de volle verantwoordelijkheid voor het faillissement persoonlijk op zich genomen, zo blijkt uit een vertrouwelijke brief aan het eigen personeel.

Het bedrijf draait al jarenlang met verlies, weten insiders te melden. Het verlies zou in 1990 zijn opgelopen tot 21, 6 miljoen gulden, tegen 4, 1 miljoen in 1989 en 8, 2 miljoen in 1988.

Kaufmann begon afgelopen zomer met een ingrijpende reorganisatie. Het bedrijf moest overschakelen van een op grote bulkpartijen gerichte bont- en huidenhandel naar een meer specialistische handelsonderneming met zestig in plaats van ruim 150 man personeel. De Sovjet-Unie en een aantal andere Oosteuropese landen bleken niet meer in harde valuta te kunnen betalen. Volgens D. van der Steege van de Dienstenbond CNV gingen er afgelopen zomer vijftig man uit en was Kaufmann van plan dit jaar nog eens vijftig personeelsleden te laten afvloeien.

Kaufmann was twee jaar geleden een van de eerste Nederlandse bedrijven die in de Sovjet-Unie een gezamenlijk bedrijf hadden opgezet. Het lag in de bedoeling dat de Hollanders samen met het ministerie voor lichte industrie jaarlijks 20.000 bontmantels zouden maken in de Oekraine. Evenals de meeste andere joint ventures in de Sovjet-Unie is ook deze gezamenlijke onderneming, ondanks alle formele oprichtingscontracten, nooit echt van de grond gekomen.