Koninklijke Bijenkorf wil winkels langer openhouden

ROTTERDAM, 12 FEBR. Het plan de winkels van Koninklijke Bijenkorf (Bijenkorf, Hema, Praxis, Ideta) langer open te houden, brengt de discussie over de winkelsluitingstijden weer op gang.

“We zijn nu al laat thuis, en dat wordt zo steeds later” zegt een medewerker bij de koekjes van een van de Hemafilialen. “Onzin” reageert een bijna tachtigjarige klant. “Vroeger had je toch ook niet van die regeltjes”. De Koninklijke Bijenkorf heeft in de CAO-onderhandelingen voorgesteld de winkels op zaterdag een uur langer (tot zes uur) open te houden en wil in maximaal zeventien van de tachtig eigen Hema-filialen gedurende een jaar experimenteren met een doordeweekse sluitingstijd van half zeven.

De maatregel is pas mogelijk als er een nieuwe winkelssluitingswet is. Op het moment moeten winkels buiten koopavond om zes uur sluiten en zaterdag om vijf uur. Volgens de vakbonden kan de nieuwe wet met ruimere sluitingstijden al het 1 februari begonnen cao-jaar rondkomen, maar economische zaken verwacht dat de wet pas volgend jaar van kracht wordt.

Na drie weken staken bereikten werkgevers en vakbonden april vorig jaar een akkoord dat de winkelsluitingstijden als vast onderdeel van de cao verklaarde met als standaard-voorwaarde dat het personeel alleen op vrijwillige basis hoeft mee te werken. De cao-onderhandelingen zijn nu in volle gang.

“Ik voel er weinig voor later naar huis te gaan omdat het kantoorpersoneel na werktijd bootschappen wil doen, maar zelf wel op tijd naar huis gaat” zegt een personeelslid van de Hema die bang is dat van de vrijwilligheid weinig terecht komt. Van Winden: “Daarom hechten we er aan dat de vrijwilligheid in de cao wordt vastgelegd. Tot nu toe gaan de werkgevers niet verder dan te verwijzen naar het akkoord”. De Koninklijke Bijenkorf combineert het voorstel met een structurele loonsverhoging van 4, 5 procent, waarover de leden volgens Van Winden wel “zeer tevreden “ zijn.

Maar raadpleging van de leden geeft de dienstenbond FNV de indruk dat de vrijwilligheid een belangrijke voorwaarde is. Om misverstanden te voorkomen heeft de bond voorbedrukte formulieren gemaakt waarin werknemers kunnen verklaren geen vrijwilliger te zijn.