Basra doelwit hevige aanvallen geallieerden

BASRA, 11 febr. - Basra, de garnizoensstad in het zuiden van Irak, ligt op ongeveer zestig kilometer van de grens met Koeweit en was via een autoweg altijd met Bagdad verbonden.

Basra is voor de geallieerden van strategisch belang en werd het doelwit van luchtaanvallen: de bruggen over de grensrivier de Tigris zijn buiten gebruik en de autoweg wordt gemarkeerd door kraters.

Tientallen, vaak uitgebrande, auto's staan langs de kant van de weg, maar het is moeilijk te bepalen of de voertuigen werden getroffen door een aanval van geallieerde gevechtsvliegtuigen. Ook een verkeersongeval kan de oorzaak zijn van de wrakken.

Ruim tien Westerse journalisten gingen dit weekeinde, onder begeleiding van de verantwoordelijken van het Iraakse ministerie van informatie, over de 1.200 kilometer lange autoweg van Bagdad naar Basra, de tweede stad van Irak met een bevolking van 1, 5 miljoen inwoners. Een andere weg van Bagdad naar Basra, meer ten westen langs de Eufraat, was dit weekeinde ook voor het verkeer opengesteld.

Basra is het hoofdkwartier van diverse legerkorpsen in het zuiden van Irak die sinds 2 augustus naar Koeweit zijn overgebracht. Volgens woordvoerders van de Iraakse regering bevinden zich meer dan een miljoen manschappen in het gebied, tegenover de moderne geallieerde strijdmacht. Ruim de helft van de bruggen en andere openbare werken is beschadigd of vernietigd door de luchtaanvallen, waardoor de bevoorrading van de Iraakse troepen zwaar wordt bemoeilijkt, zo hebben Britse legerwoordvoerders gemeld. Vooral de vernielde bruggen over de Eufraat maken de toevoer van goederen steeds moeilijker. In veel gevallen zijn er veerbootjes ingezet waarna enkele omleidingsroutes het verkeer weer verder moeten leiden. Zware militaire voertuigen kunnen van deze routes echter geen gebruik meer maken.

Vlak voor Basra is er een grote lange brug, die vooral lang lijkt bij de gedachte dat deze elk moment kan worden aangevallen door een vliegtuig van de geallieerden. Het verkeer over deze brug gaat moeizaam voort, in een lange file. Een van de rijbanen is beschadigd door een bominslag zodat alle verkeer over een rijvak moet. Ondanks alle gevaar van geallieerde luchtaanvallen is er dit weekeinde veel verkeer over de brug en langs alle omleidingsroutes. Over de brug wordt alles vervoerd: mortiergranaten op militaire voertuigen en groente op de karren van boeren. Veel burgers proberen Basra te ontvluchten met hun volgepakte auto's.

Op 150 kilometer van Basra rijden militaire voertuigen in de ene richting en taxi's met doodskisten, gehuld in een Iraakse vlag, in de andere. De vlag geeft aan dat de dode een Iraakse militair is, een “martelaar die om het leven is gekomen in het gevecht”.

Het landschap is vlak, boven de horizon steken alleen voorwerpen en menselijke gedaanten uit. Verderop zijn de zandwallen te zien, en het artilleriegeschut dat werd gebruikt in de strijd tegen Iran. Ook dit was een langdurige oorlog, waarbij Basra het doelwit was van Iraanse aanvallen. (AFP)