VK en VS oneens over vliegroutes op Londen

LONDEN, 31 JAN. Het overleg tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over de verkoop van de vliegroutes op Londen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Pan Am en TWA heeft nog niets opgeleverd.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van transport verklaarde gisteren dat er weinig beweging in de besprekingen zit en dat de Amerikaanse delegatie het overleg heeft afgebroken omdat haar mandaat ontoereikend is.

Het overleg is nodig omdat Pan Am, dat in surseance van betaling verkeert, en TWA hun routes op Londen Heathrow willen verkopen. De twee zijn de enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die deze dienst mogen onderhouden en het overleg is nodig omdat ze met de overdracht van deze routes tegen de Britse luchtvaartbepalingen ingaan.

Pan Am kan zijn routes overdoen aan United Airlines voor 400 miljoen dollar en American Airlines wil 445 miljoen dollar betalen voor de TWA-diensten op Heathrow. Zowel Pan Am als TWA heeft gezegd dat de verkoop van de routes noodzakelijk is om te kunnen overleven.

In de kringen van de Britse luchtvaart wordt gezegd dat de verkoop van de vliegroutes alleen de goedkeuring van het Britse ministerie van transport krijgt als de Amerikaanse autoriteiten concessies doen aan Britse luchtvaartmaatschappijen. Een van die concessie zou zijn dat Virgin Atlantic Airlines naar de VS mag vliegen vanaf Heathrow in plaats vanaf Gatwick, de tweede luchthaven van Londen. Bovendien zouden Britse maatschappijen toestemming willen hebben om op een Amerikaanse luchthaven passagiers op te pikken als ze doorvliegen naar een andere bestemming binnen de VS.

De Amerikanen noemden de Britse wensen onaanvaardbaar en waarschuwden voor vergelding als ze niet meer toegang krijgen tot de Britse markt. (Reuter)