Vast Wall Street stimuleert alle Europese beurzen

ROTTERDAM, 31 JAN. In navolging van New York openden de Europese aandelenbeurzen vanochtend allen hoger. Tokio was in mineur na geruchten over een nieuw beursschandaal.

AMSTERDAM Aangespoord door de stemmingsverbetering die de Amerikaanse aandelen gisteren in de lift had gezet, begonnen de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend eveneens met een opwaardering. De cyclische bedrijven zoals chemiewaarden Akzo en DSM en papierconcern KNP trokken aan. Akzo en DSM waren allebei 1 gulden hoger op 81, 00 gulden en 96, 20 gulden. KNP was omstreeks het middaguur vier dubbeltjes beter op 40, 40 gulden.

ABN-Amro won twee dubbeltjes naar 35, 00 gulden, maar NMB Postbank verloor 60 cent op 41, 50 gulden. Nationale-Nederlanden was even na het middaguur 70 cent minder waard op 54, 30 gulden. Aegon won daarentegen 70 cent op 120, 30 gulden. Koninklijke Olie deed 125, 80 gulden. De CBS-stemmingsindex stond om 12.30 uur op 80, 6 en was daarmee 0, 5 hoger dan gisteren.

Als gevolg van een computerstoring bij het ANP kunnen wij in onze editie van vandaag niet beschikken over de koersen van de Amsterdamse Effectenbeurs. Ook gisteren waren de op pagina 22 afgedrukte koersen die van de vorige dag. Hiervoor onze verontschuldiging.

NEW YORK De koersen op Wall Street waren gisteren scherp hoger na gunstige cijfers die aangeven dat de Amerikaanse economie er lang niet zo slecht voor staat dan werd vermoed. De 'index of leading indicators' van het ministerie van handel die aangeeft in welke richting de conjunctuur zich ontwikkelt, bleek in december te zijn gestegen met 0, 1 procent. Rekening was gehouden met een daling van 0, 1 procent. In november was er nog een daling van 1, 1 procent. Deze index wordt algemeen beschouwd als een redelijke betrouwbare aanwijzing voor de economische gang van zaken in de VS.

Afgezien van deze aanmoediging, werd na de jaarlijkse 'State of the Union' van president Bush en de optimistisch getinte 'briefing' uit de mond van opperbevelhebber Schwarzkopf, die verkondigde dat de Golfoorlog voor het coalitieleger zich gunstig blijft ontwikkelen, gisteren de stemming ook nog gunstig beinvloed door enkele positieve winstberichten uit het bedrijfsleven.

Bij levendige handel stegen de aandelenkoersen over een breed front. Vooral bij de cyclische waarden zoals chemie en transport ontstond veel vraag. Ook de computerfondsen deelden in de vreugde en lieten fraaie stijgingen zien. Het Dow Jones (industrie) gemiddelde vertoonde gisteren een stijging van 50, 50 punten (1, 9 procent) naar 2.713, 12. Het aantal verhandelde aandelen was met 225 miljoen stuks ruimschoots hoger dan de dag ervoor toen de omzet 155, 7 miljoen stuks bedroeg.

TOKIO Nadat de Japanse aandelenkoersen gedurende de morgen in navolging van een hoger sluitend Wall Street en gesteund door een sterkere yen een opgaande lijn hadden laten zien, liepen de koersen 's middags scherp terug. Deze correctie ontstond na geruchten over een nieuw beursschandaal waar een hoog geplaatste politicus bij betrokken zou zijn. De aandelenkoersen verspeelden alle winst die tijdens de ochtendsessie was gemaakt en eindigden tenslotte op een lager niveau dan de dag ervoor. Het Nikkei-225-gemiddelde sloot uiteindelijk 116, 47 punten lager op 23.293, 14.

De grootste klappen vielen in de hoek van de bedrijfstakken electrotechniek, farmacie, winkelbedrijven, warenhuizen en bouwmaterialen.

LONDEN Meegetrokken door het hogere koerspeil op Wall Street begon de handel vanochtend in een opgewekte stemming. De aandelenkoersen waren overwegend hoger bij oplopende omzetten. Na een uur was het FT-100-gemiddelde bijna 20 punten opgelopen naar 2.173. De oliewaarden waren vrijwel onveranderd bij een omlaag neigende olieprijs. De bekende sloten- en brandkastenfabrikant Locksmith Yale en Valor, waarop een bod zal worden uitgebracht, was favoriet met een stijging van 181- 2 pence naar 2571-2.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen waren vanochtend bij opening van de beurshandel gemiddeld 1, 5 procent hoger. Een weer groeiend vertrouwen in de kracht van de eigen economie veroorzaakte kooplust bij de beleggers. Chemie- en wasmiddelenconcern Henkel sprong 21 mark op naar 465 mark. Ook andere chemiewaarden trokken aan. Deutsche Bank die een kapitaaluitgifte van 1, 2 miljard mark aankondigde, was 7, 60 mark hoger op 601 mark.

PARIJS De Franse aandelenkoersen trokken vanochtend bij opening fors aan. De kopers werden aangetrokken door een vaster Wall Street en door hoop op dalende rente. Ook het feit dat de Franse koersen overmatig onder druk hadden gestaan gedurende de afgelopen weken, droeg bij tot het vlotte koersherstel. Autobandenproducent Michelin zette zijn opmars voort en voegde 70 centimes aan de koers toe op 78, 50 frank. Halverwege de morgen bereikte de CAC-40-index een 18 punten hoger niveau op 1.600.

BRUSSEL De Belgische aandelenkoersen stegen vanochtend bij actieve handel naar een ongeveer een procent hoger niveau. Electriciteitsbedrijf Electrabel was vanochtend favoriet met een stijging van 2, 2 procent naar 4.600 frank. De koers van Petrofina trok verder aan naar 9.850 frank.