'Troepen in Koeweit nagenoeg geisoleerd'

RIAD, 31 jan. - De aanvoer van goederen naar de Iraakse troepen in Koeweit is voor 90 procent afgesneden.

Generaal Norman Schwarzkopf, de aanvoerder van de geallieerde troepenmacht in Saoedi-Arabie, heeft dat gisteren gezegd in de meest uitgebreide uiteenzetting over het verloop van de strijd sinds het begin, twee weken geleden. “Het mooiste moet nog komen”, aldus Schwarzkopf, Maar “ons strijdplan verloopt exact volgens schema, maatregel voor maatregel”.

De generaal voegde eraan toe “op geen enkele wijze de indruk te willen wekken dat het Iraakse leger dicht bij capitulatie is”. De aanval op het Saoedische grensstadje Khafji bestempelde hij overigens als “in militair opzicht onbetekenend”.

Essentieel voor het uitputten van het Iraakse leger noemde hij het afsnijden van de aanvoerlijnen tussen Irak en Koeweit. Dagelijks zou er 20.000 ton goederen nodig zijn om de Iraakse troepen te bevoorraden en “wij denken dat we die hoeveelheid hebben teruggebracht tot 2.000 ton”, aldus de geallieerde bevelhebber.

Schwarzkopf toonde beelden van nachtelijke precisiebombardementen op (spoor)bruggen in Irak, waaronder een opname van een vrachtwagen die enkele seconden voor de aanval de brug wist te verlaten. ( “De gelukkigste man in Irak”, aldus de generaal over de chauffeur.) Van de 36 bruggen die zijn aangevallen zouden er 33 zijn geraakt. De wegen in Irak zijn leeg, wat volgens Schwarzkopf een aanwijzing is dat de aanvallen van de coalitie succes hebben. “Waar eens duizend vrachtwagens passeerden op weg naar Koeweit rijden er nu niet meer dan tien.”

Andere door Schwarzkopf vermelde feiten: - Het Iraakse potentieel voor de ontwikkeling en produktie van kernwapens is volledig uitgeschakeld. Op 31 installaties voor de produktie van nucleaire, biologische en chemische wapens zijn 535 aanvalsvluchten uitgevoerd. Alle zouden zijn geraakt en voor de helft zijn vernietigd. Aanvallen op deze “afschuwelijke” installaties gaan door. - 38 vliegvelden zijn aangevallen, waarvan enkele al ten minste vier maal. Negen vliegvelden zijn volledig uitgeschakeld. - Irak is niet meer in staat tot centrale coordinatie van de luchtverdediging. - 89 Iraakse vliegtuigen zijn uitgeweken naar Iran. (Britse bronnen spraken eerder van meer dan honderd toestellen.) “Telkens als een Iraaks vliegtuig opstijgt is het op de vlucht.” Vliegtuigen in Irak worden verborgen in bunkers en in door burgers bevolkte gebieden. “Ze weten dat we geen burgerdoelen aanvallen.” Zeventig bunkers met militair materieel zouden zijn vernietigd. - Amerikaanse bommenwerpers van het type B-52 voeren dagelijks driehonderd aanvallen uit op de Republikeinse Garde, de Iraakse elitetroepen in en bij Koeweit, waarbij honderden tonnen springstof worden afgeworpen.

Het succes van de geallieerde strijd is de afgelopen dagen door verscheidene media in twijfel getrokken. Het Amerikaanse dagblad Washington Post meldde maandag, anonieme bronnen binnen het Pentagon aanhalend, dat gebombardeerde vliegvelden in hoog tempo worden gerepareerd, dat het Iraakse radioverkeer en de radar nog steeds werken en dat de aanvoerlijnen van Irak naar Koeweit nagenoeg onbeschadigd zijn. (Reuter, AP)