Surseance voor rederij Van Nievelt Goudriaan

ROTTERDAM, 31 JAN. De Rotterdamse rechtbank heeft gisteren voorlopige surseance van betaling verleend aan rederij Van Nievelt Goudriaan.

Volgens bewindvoerder mr W. E. Merens heeft Bank Paribas hiertoe het initiatief genomen.

Samen met Credit Lyonnais Bank Nederland is Bank Paribas de belangrijkste financier van de Rotterdamse rederij Van Nievelt Goudriaan. Beide banken zouden het noodlijdende bedrijf volgens Merens “voor tientallen miljoenen guldens” hebben gefinancierd. Bovendien hebben handelscrediteuren “enkele miljoenen” van Van Nievelt te goed, aldus Merens.

De bewindvoerder had vanmorgen nog geen precies beeld van de omvang van de schulden van het bedrijf. Hij hoopt in de loop van de volgende week te kunnen beslissen of Van Nievelt in afgeslankte vorm kan worden voortgezet. Zo niet, dan moet hij het faillissement aanvragen.

Bij Van Nievelt werken circa 120 mensen. Het bedrijf behaalde in 1989 op een omzet van bijna negentig miljoen gulden nog een winst van 27 miljoen gulden, voornamelijk door een boekwinst op de verkoop van een lijndienst. Vorig jaar kwam het bedrijf echter in de problemen, onder meer omdat een investering van ongeveer tien miljoen gulden in een Zeedse shuttle-dienst moest worden afgeschreven. Deze dienst moest Van Nievelt stoppen omdat de Zweedse rederijen de Nederlandse rederij niet in hun wateren duldden en een tarievenslag ontketenden.

Het bedrijf heeft momenteel nog drie container-oil-bulk schepen in de vaart. Bij Van der Giessen-De Noord in Krimpen aan den IJssel zijn voor Van Nievelt drie schepen in aanbouw. Volgens een voorlopige inschatting van Merens is de financiering van deze schepen zodanig geregeld dat Van der Giessen niet in de problemen komt.

Twintig procent van de Van Nievelt-aandelen zijn in handen van de Deen Moller Pedersen. De overige tachtig procent bezit United Dutch, dat vorig jaar zelf in de problemen kwam door de overneming van een controlerend belang van 31 procent van het beursfonds ICA Holding. In ICA, een beleggingsfonds in ondermeer onroerend goed dat veel zakelijke banden onderhield met de Zwitserse Sasea-holding van de omstreden Italiaanse zakenman Florio Fiorini, bleek een verlies over 1989 verborgen van 43 miljoen gulden.