Saxofonist Delius krijgt Podiumprijs

AMSTERDAM, 31 jan. - De Stichting Jazz en Geimproviseerde Muziek Nederland heeft de Podiumprijs 1990 toegekend aan de saxofonist Tobias Delius.

De prijs bestaat uit een bedrag van drieduizend gulden. Hij is bedoeld als stimulans voor een jonge musicus, wiens werk van belang wordt geacht voor de ontwikkeling van de jazz en geimproviseerde muziek in Nederland.

“De winnaar beschikt over een heel eigen geluid. Hij koppelt rauwe kreten aan een warme, ouderwets zware toon. Zijn vocabulaire op het instrument is grillig en in hoge mate oorspronkelijk, hoewel referenties aan de traditie veelvuldig opduiken”, aldus een bekendmaking van de jury.

De prijs wordt op 3 maart uitgereikt in het Provadja Theater in Alkmaar. Delius, in 1964 in Oxfortd geboren, treedt daar op met zijn eigen kwartet en een aantal andere musici. Daarbij is onder anderen de Mexicaanse pianist Francisco Tellez, die een belangrijke rol in de muzikale ontwikkeling van de saxofonist speelde.

    • Lucette ter Borg