Reisbureaus toeschietelijker bij annulering van vakanties

ROTTERDAM, 31 JAN. Nederlandse reisbureaus die lid zijn van de Vereniging van ANVR-reisorganistoren (circa 95 procent van de markt) hebben gisteren besloten tot een ruimere annuleringsregeling. Die moet de stagnatie in boekingen voor vliegvakanties als gevolg van de Golfoorlog doorbreken.

De nieuwe annuleringsregeling behelst dat reizigers die tot 5 maart een vliegreis boeken, tot zes weken voor vertrek de reis zonder kosten kunnen afzeggen of veranderen. Onder de oude regeling zouden ze dan toch 10 procent van de reissom kwijt zijn. Tevens wordt oorlogsdreiging nu als reden aanvaard voor annulering.

Verder zijn de reisbureaus met de chartermaatschappijen Air Holland, Martinair en Transavia halvering van de brandstoftoeslag voor de zomer overeengekomen. Met de drie grootste reisassuradeuren (Elvia, Europeesche en Schlenker) is afgesproken dat zij de premies voor annulerings- en reisverzekeringen bij annulering volledig terugbetalen.

De verlaagde brandstoftoeslag geldt voor alle passagiers, de ruimere annuleringsregeling slechts voor hen die boeken tussen 1 februari en 5 maart. De regeling met terugwerkende kracht van toepassing verklaren op iedereen die geboekt heeft voor deze zomer zou te grote risico's voor de reisbureaus inhouden, aldus de ANVR.

Het aantal boekingen voor zomervakanties ligt momenteel 17 procent onder het niveau van vorig jaar, het aantal geboekte zomervliegreizen zelfs 27 procent. ANVR-directeur G. Couvreur zegt dat 60 reisorganisaties werktijdverkorting overwegen.