Protest Amman tegen aanval VS op tankauto's

AMMAN, 31 jan. - Jordanie heeft gisteren officieel bij de Verenigde Staten geprotesteerd wegens de dood van vier Jordaniers, die de afgelopen dagen om het leven zijn gekomen bij Amerikaanse luchtbombardementen in Irak.

Volgens de Jordaanse minister van buitenlandse zaken, Taher Al Masri, waren de vier gedood bij aanvallen op tankauto's die olie uit Irak naar Jordanie vervoerden. Hierbij zou ook een Egyptenaar om het leven zijn gekomen. Verder raakten tien Jordaniers gewond. De gewonden werden gisteren overgebracht naar een ziekenhuis in Amman. Daar kregen ze nog dezelfde dag bezoek van koning Hussein.

In totaal werden negen tankauto's verwoest. Al Masri verklaarde gisteravond voor het parlement dat hij tegen de acties scherp had geprotesteerd bij de Amerikaanse ambassadeur in Amman. Hij zei dat Jordanie een speciale overeenkomst had gesloten met de Verenigde Naties waardoor de Jordaanse invoer van Iraakse olie buiten het embargo tegen Irak valt. De VS hebben daarom niet het recht om Jordaanse tankauto's in Irak aan te vallen, aldus Al Masri. Sinds Saoedi-Arabie in september besloot de uitvoer van olie naar Jordanie te staken is Amman voor zijn brandstof afhankelijk van de invoer per tankauto van Iraakse olie.

De kwestie met de aangevallen tankauto's komt op een moment dat de anti-Amerikaanse sentimenten in Jordanie steeds sterker worden. In de hoofdstad Amman demonstreerden gisteren enkele duizenden mensen om hun enthousiasme te betuigen over de Iraakse aanval op Amerikaanse troepen in het noordoosten van Saoedi-Arabie.

    • Floris van Straaten