Proef Schiphol met 'smart card'

SCHIPHOL, 31 jan. - De luchthaven Schiphol en de marechaussee beginnen in februari een experiment waarbij reizigers die frequent vliegen sneller de paspoortcontrole kunnen passeren met behulp van een speciale kaart waarin hun vingerafdruk is opgeslagen.

Bij de controle moeten de reizigers een vinger op de sensor van een computer leggen, waarna deze de afdruk vergelijkt met die van de zogenoemde 'smart card'. Wanneer deze overeenkomen kan de passagier doorlopen zonder dat hij zijn paspoort hoeft te laten zien.

Met het experiment hoopt de luchthaven de wachttijd bij paspoortcontroles voor met name zakenmensen drastisch te verkorten. Voor de proef, die drie maanden gaat duren, worden tweehonderd vaste reizigers benaderd. Zij mogen slechts handbagage meenemen en alleen van de kaart gebruik maken bij aankomst op Schiphol. Hun paspoort moeten ze bij zich blijven dragen. Volgens een woordvoerster van Schiphol blijft de 'smart card' alleen voorbehouden aan passagiers die regelmatig Schiphol aandoen. De gegevens van de betrokken personen blijven bij de marechaussee en worden niet aan Justitie verstrekt.

Een projectgroep studeert nog op mogelijkheden het systeem ook voor andere diensten te gebruiken. Hierbij wordt onder anderen gedacht aan een elektronische postbus, waarbij de reiziger op een scherm kan zien of er boodschappen voor hem zijn achtergelaten. Een speciale semafoon kan hem vantevoren op de hoogte stellen of er een mededeling in het systeem is gezet.