Post kiest voor rol op de achtergrond

DEN BOSCH, 31 jan. - Peter Post zal in ieder geval tijdens de eerste maanden van het nieuwe wielerseizoen niet meer optreden als ploegleider van de Panasonic-wielerformatie.

De ploeg, de laatste tijd veelvuldig geplaagd door wat Post 'eenzijdige' publicaties noemt, komt onder de hoede van Theo de Rooy en Walter Planckaert. Post zei tijdens de presentatie van zijn formatie gisteren in Den Bosch te hopen dat de equipe door zijn terugtreden in rustiger vaarwater terecht komt.

Van alle kanten werden gistermiddag pogingen ondernomen de geruchtenstroom van de laatste dagen over vermeend dopinggebruik bij de Post-ploeg te ontzenuwen. Een publicatie in de Krant op Zondag, waarin een niet bij name genoemde oud-wielrenner en Piet Liebregts (in een grijs verleden de persoonlijke verzorger van Post en nu schoonvader van Gert-Jan Theunisse) beschuldigen van het gebruik van het amfetamineprodukt Tonedron, vormde de aanleiding voor wat 'tendentieuze berichtgeving' werd genoemd.

Een jaar geleden al gaf Peter Post te kennen zich op termijn meer te willen toeleggen op de organisatie rondom de profformatie. Gisteren gaf hij toe dat zijn besluit om de technische leiding met ingang van dit seizoen voor een groot deel uit handen te geven mede was ingegeven door de gewraakte publicaties. “In het belang van de ploeg en de sponsors is het op dit moment noodzakelijk te veranderen van functie. Tot nu toe hebben we ook niet gereageerd op al die lasterpraat om te voorkomen dat de wielersport nog meer met modder wordt besmeurd en daardoor afglijdt naar een niveau waar ze niet thuishoort. Het zijn steeds teleurgestelde renners die in een later stadium hun gram willen halen en daardoor uiteindelijk het bedrijfsleven uit de wielersport wegjagen”, aldus Post.

Voor de huidige geldschieters vormt de publicitaire tegenwind vooralsnog geen reden de sponsoractiviteiten te beperken, zo werd benadrukt. Het inkrimpen van het budget van 9, 1 naar 6, 9 miljoen gulden werd uitgelegd als een gevolg van het vertrek van enkele vooraanstaande en dus dure renners als Teun van Vliet, Gert-Jan Theunisse, Steven Rooks en John Talen. Opmerkelijk in het programma dat de ploeg afwerkt is dat in plaats van de Ronde van Italie nu de Ronde van Spanje op het programma staat.

De ploeg van Peter Post telt voor dit seizoen 24 renners: Eddy Bouwmans (Ned), Rudy Dhaenens (Bel), Vjatsjeslav Ekimov (Sov), Maurizio Fondriest (Ita), Michel le Grand (Ned), Jacques Hanegraaf (Ned), Jens Heppner (Dld), Eric Knuvers (Ned), Louis de Koning (Ned), Eric van Lancker (Bel), Jef Lieckens (Bel), Henk Lubberding (Ned), Olaf Ludwig (Dld), Guy Nulens (Bel), Marc van Orsouw (Ned), Eddy Plackaert (Bel), Harry Rozendal (Ned), Marc Sergeant (Bel), Patrick Strouken (Ned), Rober van de Vin (Ned), Menno Vink (Ned), Jean-Marie Wampers (Bel), Marco Zen (Ita), Dimitri Zhdanov (Sov).

    • Leon van Eijndhoven