Piket koploper

Schaker Jeroen Piket heeft in de hoofdgroep van het Hoogovenstoernooi maar een half uur bedenktijd en slechts negentien zetten nodig gehad om mede-koploper Michael Adams te verslaan.

Het komt niet vaak voor dat een grootmeester zo snel en verpletterend verslagen wordt als de 19-jarige Brit Adams door Piket. De Nederlander koos de niet zo vaak gehanteerde Siesta-variant van het Spaans. “Ik merkte aan alles, dat hij dat nog nooit had gezien”, aldus Piket. Door deze bliksemzege kwam Piket alleen aan de leiding met zeven punten. De Engelsman John Nunn, die remiseerde met de louter defensief ingestelde Sovjet-deelnemer Tsjernin, volgt op een half punt. Adams, Khalifman en Salov hebben al een vol punt achterstand opgelopen. In de resterende drie ronden krijgt Piket achtereenvolgens nog te maken met Kozul, Fedorowicz en Hansen. De eerste prijs in groep A bedraagt 14.000 gulden.