Nogmaals advocaat

'Advocaat' en 'avocado' zijn verwante termen, schreef ik in deze rubriek.

Het Nederlandse drankje advocaat zou een imitatie zijn van een brouwsel van avocadopuree en rum, dat Nederlandse zeelieden kregen voorgeschoteld door Engelse collega's. In de Hollandse receptuur maakte de avocado plaats voor eidooiers.

Dat was echter niet steeds het geval in Nederlands Indie, zo meldt een lezer. Zijn moeder bedoelde met 'advocaat' zowel het Hollandse sterke drankje als een mengsel van advocadopuree, sterke koffie en suiker, eventueel aangevuld met een scheut koffielikeur. Een lezeres voegt daaraan toe dat de koffie in het voormalige rijksdeel ook wel vervangen werd door een goedje waar het Engelse scheepsvolk al pap van lustte: rum. Zij wijst op een recept in het boekje 'Van apem tot zuurzak. De zoete Indische keuken' (Souw Han Nio en Margriet Kemper, BZZZToH, 1990), waarvan hier acte.

Per persoon: een halve tot driekwart avocado (rijp) witte basterdsuiker zeer sterke koffie of rum

Schep het vruchtvlees uit de schil en prak het fijn met een vork of in de keukenmachine. Roer in een kom naar smaak suiker (bijvoorbeeld een of twee eetlepels) en koffie of rum (eveneens een of twee eetlepels) door de puree. Zet de kom in de koelkast. Serveer de koude puree zo snel mogelijk in een glas met een lepeltje, desgewenst met een toef slagroom. Snelheid is gewenst, omdat avocadopuree - zeker als er geen citroensap wordt toegevoegd, zoals in dit recept - al ras een grijsbruine kleur krijgt. Een andere kleur dan teergroen is overigens onvermijdelijk als u koffie gebruikt als ingredient; laat u daar niet door afschrikken.

    • Annelène van Eijndhoven