Litouwen is nog sceptisch over aftocht troepen

MOSKOU, 31 jan. - In Litouwen is afhoudend gereageerd op de aankondiging van de regering in Moskou dat de eerste troepen van het Sovjet-leger zich terugtrekken uit de Baltische republiek.

“Als we de tekenen zien dat de hier gelegerde Sovjet-troepen worden gereduceerd, zou dat een goed signaal voor onderhandelingen zijn”, aldus president Vytautas Landsbergis die de Sovjet-Unie er gisteren tegelijkertijd van beschuldigde bewust “desinformatie” te verspreiden over Litouwen. Landsbergis riep de Amerikaanse president George Bush op zijn land snel te komen bezoeken en met financiele hulp terzijde te staan.

Het bericht over de op handen zijnde terugtrekking, werd gisteren verspreid door Vitali Ignatenko, de woorvoerder van president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie. Volgens Ignatenko hebben de troepen-versterkingen de Baltische republieken “of al verlaten of ze staan op het punt dat te doen”.

De sfeer in Vilnius is niettemin nog steeds gelaten. Overdag heeft het leven zijn gang weer genomen. Maar 's nachts is het leger de baas. Tegen de ochtend, als de avondklok voorbij is, rijden verveelde soldaten niet zelden schietend door de stad.

De 20-jarige dienstweigeraar, die eergisteren bij een controle op straat werd beschoten door een patrouille van het leger, is gisteren gestorven aan zijn verwondingen. De jonge 'deserteur' was dinsdag aangehouden in een auto. Het kwam daarbij tot een schietpartij. Volgens het leger werd de jongen in het hoofd getroffen door een ketsende kogel, volgens een woordvoerder van het parlement daarentegen werd er gericht op hem geschoten.

In politieke zin nemen de spanningen in Litouwen evenmin af. Het 'comite van nationale redding' heeft weliswaar al weer enige tijd niet van zich laten horen, maar vanuitde nationalistische regering van Landsbergis en diens beweging Sajudis is nu de aanval ingezet op de ex-communisten Kazimiera Prunskiene en vooral Algirdas Brazauskas die de eerste ministerraad van het 'onafhankelijke' Litouwen hebben geleid. Brazauskas, de voormalige leider van de Litouwse communisten onder wiens leiding de republikeinse partij zich een jaar geleden heeft afgescheiden van de CPSU, heeft volgens de huidige premier Gediminas Vagnorius gefaald omdat hij onvoldoende “voordeel” heeft weten te trekken uit zijn “contacten” met Moskou. Eerder werd vanuit de Sajudis op vergelijkbare gronden kritiek geleverd op Prunskiene. De ex-premier is nu in de Bondsrepubliek, naar eigen zeggen om hulp en steun te organiseren voor Litouwen.

    • Hubert Smeets