Leger eist arrestatie Kroatische minister

BELGRADO, 31 jan. - Kroatie negeert een bevel van het federale Joegoslavische leger om de Kroatische minister van defensie, Martin Spegelj, te arresteren.

De crisis tussen Kroatie en het leger, die het afgelopen weekeinde even werd bezworen, is daarmee weer toegespitst.

Spegelj heeft volgens het leger een belangrijke rol gespeeld bij de illegale bewapening van de Kroatische reserve-politie en bij de voorbereiding van aanslagen op eenheden van het federale leger.

Begin deze maand gaf het Joegoslavische staatspresidium opdracht alle “illegale milities” (inclusief de Kroat reservepolitie) te ontwapenen. Kroatie verzette zich daar aanvankelijk tegen, maar onder de dreiging van interventie van het leger ging de Kroatische president Tudjman dit weekeinde alsnog overstag. Dat besluit werd mede ingegeven door een documentaire die vrijdag door de Joegoslavische televisie werd uitgezonden op basis van in het geheim in Kroatie opgenomen beelden en gesprekken.

Inmiddels zijn door het federale leger de eerste arrestaties verricht onder Kroatische nationalisten die hebben geweigerd hun wapens in te leveren; in Virovitica werden vier mensen opgepakt, verdacht van het beramen van een aanslag op een kazerne in de stad. Volgens het leger is minister van defensie Spegelj betrokken geweest bij het beramen van moord op federale autoriteiten en het bewapenen van radicaal-nationalistische Kroaten en heeft hij ook de aanslag op de kazerne van Virovitica mede voorbereid. Het bureau van de militaire procureur in Zagreb gaf gisteren opdracht tot de arrestatie van de minister, maar dat bevel werd direct daarop door het Kroatische ministerie van binnenlandse zaken afgewezen. “Het ministerie accepteert het bevel niet. Spegelj is niet in hechtenis genomen en wordt ook niet in hechtenis genomen, “ zo stelde een woordvoerder van president Tudjman. Spegelj zelf heeft de documentaire waarin hij voorkomt “een monsterlijke vervalsing” genoemd. (Reuter)