Japanse strips 'voorspellen' het verloop van de oorlog in de Golf

TOKIO, 31 jan. - De Japanse uitgever Bomb Comics heeft een meer vooruitziende blik gehad dan premier Toshiki Kaifu.

Terwijl de Japanse eerste minister pas op 11 januari bedacht dat hij een reis door Azie, tussen 13 tot 18 januari, beter kon afzeggen, had Bomb Comics op 17 januari, de dag dat de oorlog in de Golf uitbrak, haar nieuwste publikatie in de boekwinkels liggen: 'Irak tegen de multinationale strijdkrachten, gevechtssimulaties'.

In het boekje laat een aantal striptekenaars de gedachten gaan over wat er allemaal zou kunnen gebeuren in een Golfoorlog. Volgens de simulatie zou de oorlog op 22 janauri beginnen met een aanval van de geallieerden om 1.56 uur 's morgens en eindigen in een geallieerde overwinning op 4 februari. Educatieve hoofdstukjes met details over het wapentuig dat beide zijden tot hun beschikking hebben larderen gewelddadige, sentimentele, politieke en humoristische episodes als 'Desert Rush', 'Night Camel', 'Gideons zwaard' en 'de ochtend van de zevende dag'.

In Jeruzalem bezwijken 90.000 slachtoffers aan een gifgasbom. De buitenlandse gijzelaars, die nog niet waren vrijgelaten toen dit hoofdstuk werd getekend, worden genadeloos afgemaakt door een Iraaks vuurpeloton.

Ook wordt gespeculeerd over de lotgevallen van een bataljon soldaten van de Japanse Zelfverdedigingsmacht, eveneens een door de feiten achterhaald gegeven. De soldaten die zich, hun grondwet getrouw, onthouden van gevechtsacties, doden de tijd met het lezen van pornoboekjes. “Hopelijk levert het Japan iets op dat we hier zijn. Als het alleen is om Kaifu geen modderfiguur te laten slaan dan pas ik ervoor”, moppert een van hen.

Ook het kleine leed komt aan bod. Een Arabische moeder jammert als haar zoon wordt opgeroepen. “Waarom zou jij je opofferen? Je bent geen Koeweiti en je hebt ook nog niet eens kinderen en kleinkinderen op de wereld gezet!” De multinationale invalshoek wordt niet vergeten. Uit een kapotgeschoten tank klinkt een doordringend “Pourquoi?”

Opvallend afwezig zijn de speculaties over het eventuele gebruik van atoomwapens in de Golfoorlog.

tek: Saddam in kimono: “We zullen die yankees pakken. Het wordt een tweede Vietnam!”

Executie van een Amerikaanse gijzelaar. “Het is jullie eigen schuld. De Amerikanen hadden deze onrechtmatige aanval niet moeten doen.”

Iraakse piloot wordt belaagd door Amerikaans bombardement.

    • Elbrich Fennema