Japanse schrijver Inoue overleden

TOKIO, 31 jan. - De Japanse auteur Yasushi Inoue is dinsdagavond op 83-jarige leeftijd in Tokio overleden. De doodsoorzaak was niet zelfmoord, zoals een groot aantal van zijn collega's dacht, maar een longontsteking.

Inoue had meer de reputatie van een degelijke, wetenschappelijke schrijver dan van de gekwelde, gepassioneerde kunstenaar. Hij laat een indrukwekkend oeuvre achter dat veel historische romans omvat. Vele daarvan spelen zich af in China.

De Japanse belangstelling voor de zijderoute door China, waarlangs Europese en Orientaalse invloeden Japan bereikten, is voor een groot deel toe te schrijven aan de boeken van Inoue. Zijn interesse voor China begon in 1937, toen hij er er kwam als militair. Inoue's laatste roman, die hij twee jaar geleden schreef toen hij al leed aan kanker, handelt over Confucius.

Yasushi Inoue, die begon als verslaggever voor het dagblad de Mainichi Shimbun, kreeg zijn eerste literaire erkenning in 1950 met de Akutagawa prijs voor zijn roman Togyu (Het stierengevecht). Twee jaar later stopte hij met de journalistiek en wijdde hij zich geheel aan het schrijven van romans.

Voor zijn brede en doorwrochte werk kreeg Inoue in 1976 de Orde van Culturele Verdienste. Hij werd vele malen voorgedragen voor de Nobelprijs voor literatuur en was enige tijd vice- voorzitter van de International Pen Club.

    • Elbrich Fennema