Hooman voelt zich prettig bij fanatieke ex-speler Kantebeen

LEIDEN, 31 jan. - De Europese tafeltennistop wordt vrijdag, zaterdag en zondag tijdens de Top 12 in Den Bosch geconfronteerd met een nieuw gezicht.

De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) heeft het uitdrukkelijke verzoek van Mirjam Hooman-Kloppenburg ingewilligd om trainer Frits Kantebeen te laten optreden als haar privecoach. Naast Hooman telt het Nederlands tafeltennis nog twee deelnemers: Bettine Vriesekoop en Paul Haldan, die een 'wild card' heeft gekregen.

Hooman: “Ik heb het verzoek aan de bond gedaan, omdat Frits mij het meeste vertrouwen inboezemt. Bij mijn club Scylla is hij al een paar jaar mijn coach en het klikt prima tussen ons.” Ze voegde er nadrukkelijk aan toe dat het initiatief in deze kwestie bij haar lag en niet bij Kantebeen. “Hij wil helemaal niet zonodig op de voorgrond treden. Hij vroeg zich zelfs af of hij wel enige inbreng kon hebben. Maar bij mij is het vertrouwen in de coach heel belangrijk. Als ik me in een wedstrijdsituatie optimaal voel, presteer ik ook beter. En ik weet zeker dat ik met Frits de allerbeste kans heb om ver te komen.”

Het onderwerp prive-coach ligt gevoelig binnen de NTTB. In het verleden hebben zich nogal wat conflicten afgespeeld rondom Gerard Bakker (de vroegere trainer van Bettine Vriesekoop) en Jan Kloppenburg, de vader van Mirjam. De speelster is zich daar terdege van bewust en vooral daarom is ze zo zorgvuldig mogelijk te werk gegaan. Ze heeft een schriftelijk verzoek gericht aan het hoofdbestuur waarin ze formeel toestemming heeft gevraagd om in de toekomst met Kantebeen te mogen werken tijdens de individuele evenementen. Het gaat niet alleen om de Top 12, maar ook om internationale kampioenschappen, Europese- en wereldkampioenschappen en, als ze wordt uitgezonden, om de Olympische Spelen in Barcelona. Ze heeft nu voor een keer toestemming gekregen. Of het hierbij blijft hangt van het hoofdbestuur af. Pas in maart valt er een beslissing.

Frits Kantebeen zelf is binnen de tafeltennisbond overigens bepaald niet onomstreden. Als voormalig eredivisiespeler heeft hij door zijn fanatieke optreden achter de tafel een negatieve reputatie opgebouwd. “Ik ging altijd tekeer als een gek”, geeft hij toe. “Maar ik ontken dat ik onsportief was. Ik wilde alleen zo verschrikkelijk graag winnen dat ik verder ging dan een ander. Ik begrijp best dat mensen een bepaald negatief idee over me hebben. Maar ik vind het kortzichtig als ze me daarom nu veroordelen als 'die herrieschopper'. Dan doen mensen toch ook helemaal geen moeite om je te leren kennen?” Kantebeen zegt als trainer de vruchten te plukken van zijn onstuimige periode als speler: “Ik probeer mijn pupillen nu veel meer zelfbeheersing bij te brengen dan ik zelf kon opbrengen.”

Vier jaar geleden werd Kantebeen aangesteld als hoofdtrainer van Scylla. Hij vulde het gat op dat viel door het plotselinge vertrek van Theo Bakker. De voormalige ziekenverzorger, die nimmer een trainersopleiding volgde, noemt zichzelf “een intuitief mens”. “Ik ben absoluut geen streber. Ik leef van dag tot dag. Ik vind het fantastisch dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.” Ook het contact met Mirjam Hooman kwam min of meer toevallig tot stand. “We zaten een paar jaar geleden de toekomst van het eerste team te bepraten en toen viel haar naam. Ze werd gepolst en er kon een combinatie worden gemaakt van tafeltennissen bij Scylla en werken bij hoofdsponsor Comtest.”

Na korte tijd kreeg Hooman zoveel vertrouwen in Kantebeen dat ze hem verzocht de individuele coaching op zich te nemen. Dat leidt er nu toe dat de Leidenaar bij de Top 12 internationaal kan debuteren. Hij maakt in Den Bosch voor een belangrijk deel gebruik van kennis die Mirjam Hooman zelf heeft aangedragen. “Mirjam houdt zelf een archief bij over de partijen die ze in het verleden heeft gespeeld. Daar kon ik uit putten. Daarnaast heb ik van Tigerman (de nationale damescoach, red) een aantal videobanden gekregen waar ik nuttige informatie uit heb kunnen halen.” Over de kansen van Hooman, die morgen begint tegen de Duitse Olga Nemes, laat hij zich slechts in vage bewoordingen uit: “Het enige dat ik kan zeggen, is dat Mirjam haar beste Top 12 nog steeds moet spelen. En vorig jaar werd ze vierde.”

Een ding weet Kantebeen in ieder geval wel zeker. Als Mirjam Hooman en Bettine Vriesekoop tegenover elkaar komen te staan, dan wordt er wat hem betreft ook gewoon gecoacht. “In het buitenland zie je in zulke gevallen wel dat er zonder coach wordt gespeeld. Ik vind dat maar onzin. Het is een individueel toernooi waar je als speelster en coach samen aan begint. Dat maak je dan ook samen af, vind ik.”

    • Ted van der Meer