Golf dwingt KLM tot korter werken

ROTTERDAM, 31 JAN. De KLM overweegt werktijdverkorting voor haar personeel aan ter vragen.

De vakbonden zijn daarvan gisteren op de hoogte gesteld. De mogelijke werktijdverkorting houdt volgens de luchtvaartmaatschappij direct verband met het door de Golfoorlog teruggelopen passagiersaanbod.

De KLM zegt dat nog geen beslissing is genomen over de eventuele werktijdverkorting noch voor welke groepen werknemers de maatregel mogelijk zal gelden. Volgens de KLM moet ook nog worden uitgezocht hoe lang de maatregel zou moeten duren en hoeveel korter gewerkt zal worden.

De minister van sociale zaken kan een aanvraag voor werktijdverkorting honoreren voor een eerste periode van maximaal zes weken en voor niet meer dan vijftig procent van de arbeidstijd. Als toestemming voor werktijdverkorting wordt verleend nemen de betrokken bedrijfsverenigingen op grond van de werkloosheidswet de loonbetaling over voor het gedeelte dat niet wordt gewerkt.

De minister kan alleen onder bijzondere omstandigheden werktijdverkorting toestaan, zoals bij vermindering van bedrijvigheid die niet tot het normale bedrijfsrisico behoort. Dat zou nu voor de KLM een argument kunnen zijn. Ook daling van de bedrijvigheid in een onderneming tot een 'abnormaal' niveau als gevolg van marktonwikkelingen kan een reden zijn werktijdverkorting toe te staan. Om die reden hebben in het recente verleden diverse fabrieken van Philips, de door de paspoortaffaire in moeiljkheden geraakte firma KEP en de vrachtwagenfabriek DAF de werktijd kunnen verkorten. Onlangs heeft Volvo Car de fabriek in Born tijdelijk stil gelegd om de voorraad onverkochte auto's te verkleinen.

De KLM heeft sinds het uitbreken van de Golfoorlog haar diensten op negen bestemmingen in het Midden-Oosten gestaakt.

Daarnaast vliegt de KLM naar 19 Europese bestemmingen minder frequent of met kleinere vliegtuigen. Vanaf 4 februari zal dit voor 28 bestemmingen het geval zijn. Ook zal de KLM de komende week de capaciteit op de diensten van en naar de Verenigde Staten beperken. Van de in totaal 49 retourvluchten naar de 9 Amerikaanse bestemmingen zullen er vijf worden geannuleerd.

De luchtvaartmaatschappij zegt dat gedurende de eerste week na het uitbreken van de Golfoorlog het passagiers aanbod met vijf tot tien procent is gedaald. Over de periode daarna heeft de KLM nog geen cijfers beschikbaar. “Maar we hebben wel de indruk dat de boekingen voor volgende week verder teruglopen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf vanmorgen. De KLM zegt volgende week exactere cijfers bekend te zullen maken.