Geliefd vakantieoord Khafji lag er geheel verlaten bij

DHAHRAN, 31 jan. - Het Noordsaoedische grensstadje Khafji telde tot voor kort 20.000 inwoners. Een geliefd vakantieoord was het voor Saoedische en Koeweitse families die in de omgeving kampeerden, het strand bezochten en hun tijd verbeidden met frisbee werpen en barbecue.

Khafji had een bloeiend zakenleven, met bedrijven voor autoverhuur, dealers voor 'four-wheel-drive' terreinwagens, restaurants en winkels.

De bewoners hebben Khafji verlaten uit vrees voor de strijd zoals die gisteren is losgebarsten. Journalisten die Khafji vorige week bezochten troffen stoplichten aan die nog werkten, maar de straten waren leeg, slechts bevolkt door een enkele loslopende hond. Af en toe lieten Saoedische militairen zich zien die waakten tegen plundering en roof.

Twaalf dagen geleden werd een olie-opslagtank in Khafji in brand geschoten door een Iraakse raket. Een week lang daalde een vette, zwarte rook op het stadje neer. In Khafji staat ook een installatie voor het ontzilten van zeewater die stilligt sinds het begin van de oorlog.

In augustus, na de Iraakse invasie in Koeweit, trokken vluchtende Koeweiti's door Khafji - een lange stroom Mercedessen en BMW's. De bevolking van Khafji is hen enkele maanden later gevolgd. (AP, AFP)