Douaniers verdacht van vervalsingen

ROTTERDAM, 31 jan. - Zes personen, onder wie vier douaniers, zijn in Rotterdam aangehouden op verdenking van het ontduiken van belasting voor een bedrag tussen twintig en dertig miljoen gulden.

Het openbaar ministerie in Rotterdam stelt een onderzoek in naar fraude met douanedocumenten en douanegoederen.

Volgens de persofficier van justitie, mr. J. Mooijen, is vastgesteld dat douanegoederen uit Belgie, Duitsland, Luxemburg en Nederland zonder betaling van de verschuldigde rechten in het vrije verkeer van de Europese Gemeenschap zijn gebracht. Het gaat om audio- en video-apparatuur, dieselolie, benzine en sterke dranken, waarover btw noch andere extra heffingen zijn betaald.

De douane-ambtenaren worden verdacht van “betrokkenheid bij het valselijk afstempelen en aftekenen van bij de goederen behorende douanedocumenten”. De fraude is, aldus Mooijen, begonnen in december 1988 en duurde voort tot begin deze week. Op de douanedocumenten bij de goederen werd aangegeven dat het ging om doorvoer door Nederland en uitvoer naar bestemmingen buiten de EG.

Het onderzoek werd verricht door rechercheurs van de Douanerecherche van de FIOD in Haarlem en door rechercheurs van de Rijksrecherche in Den Haag. Op een aantal adressen in Rotterdam en omgeving werd huiszoeking gedaan. De verdachten worden morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris.