Bonn geeft Britten 800 miljoen mark

BONN, 31 jan. - Groot-Brittannie krijgt van de Bondsrepubliek als bijdrage in de kosten van de oorlog in de Golf enkele honderden miljoen mark meer dan het had gehoopt.

Duitsland heeft de Britten voor het eerste kwartaal van dit jaar 800 miljoen mark toegezegd, terwijl de Britten bovendien mogen rekenen op Duits militair materieel voor een bedrag van circa 200 miljoen.

Dit zijn de ministers van buitenlandse zaken van beide landen, Douglas Hurd en Hans-Dietrich Genscher, gisteren in Bonn overeengekomen. Hurd, die ook met bondskanselier Kohl sprak, zei “heel dankbaar” te zijn voor de hulp. Kohls uitdrukkelijke lof voor de Britse steun bij de Duitse eenwording, gisteren in een regeringsverklaring in de Bondsdag, had Hurds tevredenheid nog vergroot, zei een woordvoerder van de Britse ambassade in Bonn vanmorgen. De kanselier had de Bondsdag ook voorgehouden dat het verenigde Duitsland duidelijk achter zijn bondgenoten moet staan. Helmut Kohl: “In de wereldpolitiek is er voor ons Duitsers geen veilige nis, Duitsland mag niet vluchten uit zijn verantwoordelijkheid.”

Het Britse militaire contingent in de Golf (35.000 man soldaten, luchtmacht- en marine-eenheden) beloopt circa acht procent van dat van de VS, die dinsdag een Duitse bijdrage kregen van 8, 3 miljard mark tot 1 april 1991. Londen had gezien deze verhouding gemikt op een Duits hulpbedrag van circa 650 miljoen.

Pag. 5: .

Bonn geeft Israel en geallieerden extra steun

In principe heeft de Duitse regering ook besloten tot financiele en- of materiele hulp aan andere bondgenoten die militair actief zijn in de Golf, zoals Italie en Frankrijk. Met zulke landen wordt de komende dagen gesproken.

Israel, dat eergisteren voor ruim een miljard mark aan Duitse militaire hulp toegezegd kreeg, heeft in Bonn niet op alle vijftig punten van zijn wensenlijst zijn zin gekregen. Duitse en Israelische onderhandelaars en militaire experts hebben hun overleg over de opzet van de hulp gisteren afgesloten. In een interview met het dagblad Die Welt noemt de Israelische premier Shamir het vanochtend trouwens, gezien de historische verantwoordelijkheid van Duitsland, “heel normaal” dat het land Israel militair en anderszins bijstaat.

Het hulppakket gaat onder meer omvatten:

- Twee Duitse onderzeeboten “voor puur defensieve doeleinden”, op voorwaarde dat de Bondsdag akkoord gaat, kosten 880 miljoen mark, levering midden jaren '90. Israel had tot nu toe al enkele jaren vruchteloos geprobeerd om de VS tot financiering van twee onderzeeboten te bewegen.

- Acht Westduitse tanks van het type Fuchs voor de opsporing van ABC-wapens. De opleiding van Israelisch personeel daarvoor begint direct op de Duitse basis Sonthofen, waar Britse en Amerikaanse militairen kort geleden aan een opleiding voor het gebruik van de Fuchs zijn begonnen. Tevens zijn 50 anti-ABC-voertuigen aangeboden uit de voorraden van de vroegere Oostduitse Nationale Volksarmee (NVA).

- Honderdduizend beschermende pakken tegen chemische wapens uit de voorraden van de Bundeswehr en een miljoen nieuwe filters voor gasmaskers (de filters van de in Israel gebruikte maskers beschermen niet voldoende tegen sommige strijdgassen waarover Irak - mede dank zij hulp van Duitse bedrijven en ingenieurs - beschikt). Bovendien gaan Israelische experts volgende week inspecteren of uit voorraden van de gewezen NVA meer beschermingsmateriaal tegen ABC-wapens bruikbaar is.

- Acht Patriot-luchtafweersystemen (elk met vier afvuurbuizen) met in totaal 64 van de bestaande raketten. Israel had 100 nieuwe PAC 11-raketten willen hebben en de Patriots bovendien met de radar- en commando-apparatuur die het systeem, of een aantal systemen gelijktijdig, effectief maakt tegen vliegtuigen en tegen raketten als de Iraakse Scuds. De Bondsrepubliek beschikt niet over die laatste Patriot-versie en evenmin over de nieuwe raketten, die in de VS pas kort in produktie zijn.

Helikopters

De Bondsrepubliek acht zich niet in staat om Israel de gevraagde tien grote Amerikaanse CH-53 helikopters te leveren, die volgens haar ook niet nodig zijn voor defensieve taken. Evenmin kan of wil Bonn Israel aan 200 Stinger- en nog eens 200 Hawk-luchtafweerraketten helpen of aan nieuwe motoren voor vier Boeing-707 vliegtuigen. Israel en de Bondsrepubliek zijn het er om politieke en constitutionele redenen over eens dat geen Duitse militairen op Israelische bodem moeten, respectievelijk kunnen, worden ingezet. Voor het transport van de militaire hulp wil Israel ook niet de Duitse Luftwaffe ingezet zien.

    • J. M. Bik