Afzien van vliegreizen zorgt voor problemen

ROTTERDAM, 31 jan. Terughoudendheid om vliegreizen te boeken in verband met de Golfoorlog, brengt reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen in grote problemen.

Bij de Loontechnische Dienst van Sociale Zaken hebben ruim honderd bedrijven, overwegend uit de toeristenbranche, werktijdverkorting aangevraagd.

De KLM overweegt werktijdverkorting aan te vragen, zo is de vakbonden gisteren meegedeeld. Dit houdt rechtstreeks verband met het teruggelopen passagiersaanbod. De maatschappij heeft al organisatorische aanpassingen getroffen, net als veel andere internationale luchtvaartmaatschappijen. Zo zijn bestemmingen geschrapt, vallen vluchten uit en worden routes gecombineerd.

Op dit moment blijven vooral Amerikaanse zakenlieden weg. Nederlandse reisbureaus signaleren dat ook vakantiegangers bijzonder weining animo hebben om te vliegen. Ze hebben daarom besloten de annuleringsvoorwaarden te versoepelen om de verkoop van vliegvakanties te stimuleren. Het aantal boekingen voor zomervliegreizen ligt 27 procent lager dan vorig jaar.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, heeft de grote Europese luchtvaartmaatschappijen toegezegd dat zij wellicht hun snel stijgende lasten tijdelijk zal verlichten. Door de angst voor terroristische aanslagen is het passagiersaanbod met 10 tot 40 procent gedaald, terwijl de kosten voor brandstof en verzekeringen sterk zijn gestegen.