Witte Huis: tekst Saddam is standaard- propaganda

WASHINGTON-LONDEN, 30 jan. - De Amerikaanse regering heeft het vraaggesprek van de Iraakse leider Saddam Hussein met een journalist van het televisiestation CNN gisteren afgedaan als “standaard-propaganda”.

Saddams dreigement dat zijn Scud-raketten nucleaire, chemische en biologische ladingen kunnen dragen heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat hij tot staan moet worden gebracht, zo liet Marlin Fitzwater, de woordvoerder van het Witte Huis, weten. Washington meent echter dat Irak nog niet over kernwapens beschikt.

CNN-verslaggever Peter Arnett, een van de weinige Westerse journalisten die nog in Bagdad zijn, had maandag een vraaggesprek met Saddam Hussein, waarin deze zich onder andere uitliet over Iraks oorlogspotentieel. “Het is net als al zijn andere toespraken: standaard-propaganda waarin hij dreigt Amerikanen te zullen doden en allerlei verwerpelijke oorlogsdaden te zullen uitvoeren”, aldus Fitzwater. “We hebben een man gehoord die massavernietigingswapens kan en wil gebruiken en daar zelfs over opschept.”

Fitzwater zei dat het vraaggesprek duidelijk had gemaakt dat Saddam graag over kernwapens zou beschikken, maar ze nog niet heeft. “Hij wilde tonen, voor het oog van de hele wereld, dat hij kernwapens wil hebben om ze te gebruiken. Ik denk dat dat een onmiskenbaar en actueel gevaar is.”

De Verenigde Staten gaan er van uit dat Saddam wel chemische wapens in zijn arsenaal heeft en deze ook zal inzetten, zoals hij in het verleden tegen Iraanse militairen en tegen de Koerden in zijn eigen land heeft gedaan.

Luitenant-generaal Sir Peter de la Billiere, de commandant van de Britse troepen in de Golf, zei gisteren dat de geallieerden zullen “afwachten en zien” of Saddam zijn dreigementen waarmaakt. Ook De la Billiere gelooft niet dat Irak kernwapens heeft, maar noemde de dreiging met andere niet-conventionele wapens reeel. “Saddam heeft zekere chemische wapens en heeft ook zeker biologische wapens ontwikkeld”, aldus de Britse generaal. “Waar we niet zeker van zijn is met welke wapensystemen hij ze kan afvuren.” De Scud-raketten die Irak de afgelopen tijd op Israel en Saoedi-Arabie heeft afgevuurd waren voorzien van conventionele hoog-explosieve ladingen. De Britten en Amerikanen zeggen niet zeker te weten of Irak de raketten niet met andere koppen kan uitrusten of dit om een andere, tactische reden tot nu toe achterwege heeft gelaten.

In Jeruzalem is verontrust gereageerd op de woorden van Saddam. Israel neemt Saddams dreiging de Scud-raketten uit te rusten met niet-conventionele koppen zeer serieus. (AFP, AP, Reuter)