Wenen biedt Praag hulp als het kerncentrale sluit

BRATISLAVA, 30 jan. - Oostenrijk heeft Tsjechoslowakije omvangrijke hulp op het gebied van de energievoorziening aangeboden als dat land akkoord gaat met de Oostenrijkse wens, een controversiele kerncentrale te sluiten.

De Oostenrijkse kanselier Vranitzky heeft gisteren tijdens besprekingen met de Tsjechoslowaakse premier Marian Calfa in de Slowaakse hoofdstad Bratislava opnieuw aangedrongen op de sluiting van de kerncentrale in Bohunice. De centrale, gelegen op 120 kilometer van Wenen en zestig kilometer van Bratislava, bestaat uit twee kernreactoren die volgens een Oostenrijkse commissie van onderzoek onveilig zijn. De commissie kwam vorig jaar na onderzoek ter plaatse tot de conclusie dat er in Bohunice elk moment een ernstig ongeluk zou kunnen gebeuren; in dat geval zouden de gevolgen voor steden als Wenen en Bratislava rampzalig zijn omdat ze vrijwel zeker in hun geheel zouden moeten worden ontruimd.

In december eiste Oostenrijk de onmiddellijke sluiting van de kerncentrale, een eis die echter door de regering in Praag werd verworpen. De Oostenrijkse regering heeft nu voorgesteld Tsjechoslowakije in ruil voor de sluiting dit jaar elektriciteit ter waarde van 333 miljoen dollar te leveren; Wenen is verder bereid de Tsjechoslowaken technische kennis te leveren voor de ontwikkeling van een Tsjechoslowaaks kernenergieprogramma.

Calfa heeft het aanbod van Wenen gisteren “interessant” genoemd en ingestemd met de vorming van een commissie van deskundigen die de mogelijkheden van samenwerking tussen beide landen moeten onderzoeken. Hij tekende daar op een persconferentie echter bij aan dat Oostenrijk niet in staat is het verlies, dat Tsjechoslowakije lijdt als het de centrale van Bohunice sluit, geheel te compenseren. (AP)