VS en Sovjet-Unie: bestand is mogelijk

WASHINGTON, 30 jan. - De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zijn van oordeel dat een staakt-het-vuren in de Golf mogelijk is, als Irak zich “ondubbelzinnig bereid” toont zich uit Koeweit terug te trekken en onmiddellijk “concrete stappen” in die richting zet.

Dat zeggen de ministers van buitenlandse zaken van de twee landen, Baker en Bessmertnych, in een gemeenschappelijke verklaring, die in Washington werd uitgegeven na afloop van het bezoek van de Sovjet-minister.

In de verklaring wijzen de twee ministers erop dat “het vestigen van duurzame stabiliteit en vrede in de regio na het conflict een hoge prioriteit zal zijn van beide regeringen”. Ze voegen daaraan toe: “Daarbij zal het aanpakken van de oorzaken van de instabiliteit en de bronnen van de conflicten, inclusief het Arabisch-Israelische conflict, van groot belang zijn.” Sovjet-functionarissen spraken van nieuwe ideeen die de kans op vrede in de regio moeten vergroten.

Hoewel de verklaring de indruk wekt dat president George Bush bereid zou zijn de operatie Desert Storm af te blazen, als Irak nu een concreet vredesgebaar maakt, verklaarde Marlin Fitzwater, de woordvoerder van de president dat er “totaal geen wijziging in ons beleid” is gekomen. “Alleen een massale terugtrekking” van Irak uit Koeweit zou tot een wapenstilstand leiden, aldus Fitzwater. Ook in de State of the Union van de Amerikaanse president is niet geduid op enige bereidheid tot een compromis. Een hoge Amerikaanse functionaris verklaarde later dat de VS niet het vertrek van Saddam Hussein als president van Irak eisen.

De passage in de gemeenschappelijke verklaring waarin wordt gesproken over het Arabisch-Israelische geschil mag, aldus Sovjet-minister Bessmertnych, niet worden uitgelegd als een koppeling tussen de oorlog om Koeweit en het