Veel minder passagiers bij Lufthansa door Golfoorlog

ROTTERDAM, 30 JAN. Lufthansa zegt dat de beladingsgraad van zijn vliegtuigen sinds het uitbreken van de Golfoorlog met dertig procent is teruggelopen, van 62 procent tot 40 procent.

Volgens een bericht in het Duitse Handelsblatt zou de top van van de luchtvaartmaatschappij overwegen ongeveer een derde deel van het personeelsbestand met verlof te sturen. Lufthansa sprak dit bericht vanmorgen tegen.

“Tot nu toe hebben we alleen besloten het aantal dagelijkse vluchten terug te brengen van 500 tot 440”, aldus een woordvoerder van de Duitse luchtvaartmaatschappij.

Lufthansa boekte in 1989 nog een winst van 267 miljoen mark, maar moest in augustus melden dat over de eerste helft van 1990 een verlies van drie miljoen mark was geleden.

Vorige week maakte de KLM bekend dat vanaf afgelopen maandag op 19 van de 69 Europese bestemmingen minder frequent of met kleinere vliegtuigen wordt gevlogen door een verminderd passagiersaanbod van vijf a tien procent. De KLM zegt hierdoor enige tientallen miljoenen extra verlies te zullen lijden.

De Golfcrisis treft alle internationale luchtvaartmaatschappijen zwaar. Bovenop de gestegen brandstofkosten en verzekeringspremies en het staken van vluchten naar risicogebieden komt het kleinere passagiersaanbod, voornamelijk ingegeven uit angst voor terroristische acties.

Trans World Airlines (TWA) dreigt de volgende Amerikaanse luchtvaartmaatschappij te worden die failliet gaat. TWA's financiele positie is de afgelopen weken snel verslechterd. Het bedrijf besloot vorige week het aantal vluchten op Europa te halveren en tijdelijk 2.500 werknemers naar huis te sturen. Het aantal boekingen op de transatlantische routes is gedaald tot een ongekend dieptepunt onder invloed van de Golfoorlog.