Toenadering tussen Moskou en Balten

MOSKOU, 30 jan. - De nationalistische regering van Estland en Letland zijn volgens het Kremlin bereid een aantal “anti-constitionele wetten in te trekken” zodat president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie af zal kunnen zien van “direct presidentieel bestuur”.

Op de bekendmaking in Washington, dat Moskou heeft toegezegd haar troepen gedeeltelijk uit de Baltische landen terug te trekken, is in Moskou of in Estland, Letland en Litouwen nog niet officieel gereageerd.

Gorbatsjov staat volgens zijn woordvoerder Vitali Ignatenko in dagelijks telefonische contact met hoge functionarissen in Estland en Letland. “Dit is een van de belangrijkse overeenkomsten die daarbij is bereikt”.

In Letland en Estland neemt de spanning af. In Riga, de hoofdstad van Letland, worden de barricades van tankversperringen, prikkeldraad, grote trottoirbanden en auto's die uit angst voor een militaire interventie rond het parlementsgebouw waren opgetrokken nu langzamerhand verwijderd. Dezer dagen is bovendien een delegatie uit Moskou op bezoek geweest. Vice-voorzitter Rafik Nisjanov van de Opperste Sovjet en parlementarier Anatoli Denisov hebben in Letland geprekken gevoerd met zowel het nationalistische Volksfront als de Russisch-talige oppositiefractie en de aan Moskou getrouwe communistische partij. Beiden zouden daar hebben toegezegd dat er geen militair optreden op stapel staat.

Een week geleden nog zei dezelfde Denisov, voorzitter van de parlementscommissie voor ethische zaken, dat het parlement in Letland uitgeschakeld zou worden en dat de republiek via direct presidentieel bestuur verder geregeerd zou worden. Nu toont zelfs het 'comite van nationale redding', dat twee weken geleden nog het ontslag van de regering en de ontbinding van het democratische gekozen parlement eist, zich niet ontevreden.

In Litouwen daarentegen nam de spanningen gisteren toe nadat een 21-jarige dienstplichtige militair, die niet voor zijn lichting was opgekomen, zwaar gewond werd toen soldaat van een leger-patrouille bij een controle op straat het vuur opende. De dienstweigeraar ligt in coma in een ziekenhuis. Hij had zich sinds 13 januari schuil gehouden.