Reusachtige explosie in poly-ethyleen fabriek SU

ROTTERDAM, 30 JAN. Volgens berichten uit de regio Kazan, 500 kilometer ten zuid-oosten van Moskou, heeft een enorme explosie in een ethyleen- en poly-ethyleenfabriek ten westen van het Oeralgebergte een groot deel van de aanvoer van grondstoffen voor de petrochemische industrie in de Sovjet-Unie lamgelegd.

Dit meldt de Britse Financial Times vandaag. Moskouse bronnen konden het bericht vanmorgen nog niet bevestigen.

De ontploffing, die het complex zeker acht maanden buiten werking stelt, gebeurde vorige week dinsdag in een fabriek in Nizhnekamsk, die grondstoffen maakt voor acht andere chemische fabrieken in de regio, het hart van de Sovjet petro-chemische industrie. Volgens experts in deze industrie is er al sprake van ernstige tekorten van basisgrondstoffen en onderbrekingen van de produktie door recente branden in de polyethyleenfabrieken in Tomsk, West-Siberie.

Bij de explosie van vorige week zijn volgens waarnemers geen slachtoffers gevallen. Met herstel van de installaties zou zeker een bedrag van een miljard dollar gemoeid zijn. “Inwoners van Nizhnekamsk zijn geschokt. Er werken zeker 40.000 mensen in het complex, en 250.000 personen zijn voor hun inkomen afhankelijk van de petrochemie ter plaatse”, zei een zakenman die het gebied bezocht tegenover de Financial Times.

Deze week heeft het ministerie voor energiezaken in Moskou ook een rapport gepubliceerd over de explosie van een gasleiding van West-Siberie via het Oeralgebergte naar Bashkiria, in juni 1989. Daardoor werden twee passagierstreinen opgeblazen, waarbij 575 mensen om het leven kwamen. De gasleiding voorzag het chemisch complex in Nizhnekamsk van brandstof. Volgens het rapport is er sprake geweest van een “flagrante overtreding” van veiligheidsvoorzieningen en bouwvoorschriften.