Politie sluit Beneluxtunnel af na vermoeden bom in auto

ROTTERDAM, 30 jan. - De Beneluxtunnel is gisteren in de avondspits in beide richtingen een half uur voor alle verkeer afgesloten geweest, omdat de politie vermoedde dat in een stilstaande personenauto in de tunnel Zuid-Noord een bom verborgen was.

De chauffeur van de auto en een nog onbekend aantal medepassagiers waren even tevoren volgens andere automobilisten in een busje overgestapt. Een speciale verkenningseenheid van de Rotterdamse politie onderzocht de auto maar trof niets bijzonders aan.

Nadat de auto was weggesleept, werd de tunnel omstreeks half zes 's middags weer voor het verkeer vrij gegeven. Als gevolg van de stremming ontstond aan beide kanten van de tunnel een file van drie kilometer. Het meeste verkeer werd omgeleid waardoor zich op de A-16 bij Ridderkerk een file van vijf kilometer vormde.

De Rotterdamse politie beschouwt de Beneluxtunnel als een terreurgevoelig object. Uit veiligheidsoverwegingen is men strenger gaan controleren in de havens. De papieren van zeelieden uit Irak, Iran, Jordanie, Syrie en Libie worden aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen, voordat zij van boord mogen. Sinds de regeling afgelopen vrijdag is ingevoerd zijn de documenten van enkele tientallen zeelieden uit deze landen onderzocht. Allen mochten aan wal.

Schepen uit de betrokken landen worden in de haven nauwlettend gevolgd door zowel de rivierpolitie, die is belast met de grensbewaking, als de havendienst. De douane controleert de lading. Voorzover bekend hebben de autoriteiten tot nu toe nog geen schip uit een van deze landen de toegang ontzegd.