Patatfabriek failliet

De patatfabriek Gerant in de Eemshaven is failliet. De rechtbank van Groningen heeft het faillissement gisteren op verzoek van bewindvoerder H. J. Overes uitgesproken.

De Amro-bank weigerde eerder nog langer kapitaal te verschaffen. De lonen van de tachtig werknemers worden in januari en februari uitbetaald door de bedrijfsvereniging. Gerant heeft een schuld van zeven miljoen bij verscheidene crediteuren. Als oorzaak voor de problemen noemt de grootste aandeelhouder, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) die een aandeel van 11, 8 miljoen in de fritesfabriek heeft, de wereldwijde oververzadiging van de patatmarkt. Op dit moment zijn onderhandelingen gaande met twee serieuze overnamekandidaten uit de Verenigde Staten. Gerant was de eerste industriele vestiging in de Eemshaven.