Nieuwe president beedigd in een Somalie vol geruchten

NAIROBI, 30 jan. - De 52-jarige zakenman Ali Mahdi Mohamed is gisteren beedigd als interim-president van Somalie terwijl er geruchten waren dat de verdreven president Siad Barre nog steeds in het land is.

Mahdi heeft de strijd van de rebellen van het Verenigde Somalische Congres (USC) tegen Barre mede bekostigd. Het USC noemt als reden om zo snel een nieuwe president te benoemen dat het land na de lange interne strijd moet worden herenigd.

Dit weekeinde, kort nadat Barre die het land sinds 1969 in zijn greep had de hoofdstad Mogadishu was ontvlucht, verklaarden vertegenwoordigers van de drie grote verzetsbewegingen al dat zij zouden samenwerken. Maar het USC heeft de grootse van de drie, de Somalische Nationale Beweging (SNM) die in het noorden actief is, niet van te voren geraadpleegd over de benoeming van Mahdi. “We hebben nooit antwoord gekregen op onze uitnodigingen zich bij ons aan te sluiten”, verklaarde een woordvoerder van het USC.

De rebellen hebben hun melding dat Barre in Kenia was aangekomen inmiddels weer ingetrokken. De vluchtende dictator zou zijn achtervolgers hebben misleid. Het persbureau UPI meldt daarentegen dat inwoners van het Keniaanse vissersplaatsje Lamu Barre hebben gezien. (Reuter, UPI)