Nederlandse Hawks naar Turkije

DEN HAAG, 30 jan. - Op verzoek van de NAVO stuurt Nederland twee Hawk-eenheden voor luchtverdediging van Duitsland naar Turkije.

Dit heeft het kernkabinet vanmiddag besloten. De eenheden met ongeveer 200 man personeel zullen zo snel mogelijk vertrekken.

In Duitsland opereren de Hawk-eenheden van de luchtmacht samen met de Patriots, die Nederland eerder vanuit Duitsland naar Turkije stuurde. Het is waarschijnlijk dat ook in Turkije zal worden samengewerkt. De radarsystemen van beide wapengroepen kunnen worden geintegreerd. Het Hawk-luchtafweersysteem is bedoeld tegen vliegtuigen en is niet geschikt voor afweer tegen raketten. Het is een oud systeem uit de jaren zestig dat in 1974 een opknapbeurt kreeg. De vijf meter lange raketten van de Hawk hebben een bereik van 35 kilometer tot een hoogte van 15 kilometer.

Nederland heeft in het totaal vier eenheden Hawks in Duitsland gelegerd en zeven in Nederland. Iedere eenheid in Duitsland beschikt over zes lanceerinrichtingen met in het totaal 72 raketten, die 215.000 gulden per stuk kosten.

Behalve de Hawk-eenheden voor Turkije zal Nederland ook munitietransporten van Duitsland naar Nederland verzorgen voor het Amerikaanse leger. Het Nationaal Territoriaal Commando heeft vijftig legertrucks ingezet om munitie te vervoeren naar de Eemshaven en Amsterdam.

Vanochtend zijn vanaf het vliegveld Valkenburg ook twee Orions vertrokken naar Sicilie om in opdracht van de NAVO verkenningsvluchten uit te voeren boven de Middellandse Zee. Deze verkenningsvliegtuigen nemen de taak over van Amerikaanse toestellen die naar de Golf-regio zijn gedirigeerd.