My blue heaven - boontjes(ep)

Een kreet van afschuw klonk er in de donkere bioscoopzaal waar de film 'My blue heaven' draaide: Daar zette Meneer Koopman zijn schaal met dampende boerenkool met worst op tafel.

Tevreden gemompel was er bij het aanschouwen van de Indische gerechten die in deze door Ronald Beer geregiseerde film voorkomen. Zelfs Meneer Koopman kon niet van de sambal goreng boontjes afblijven:

Dit gerecht dat vlak na de oorlog in Nederland met achterdocht bekeken werd kun je nu gewoon in bijvoorbeeld het oer-Hollandse Wannee-kookboek opzoeken.

Dit is een eenvoudige versie van sambal goreng boontjes:

400 g sperziebonen

2 tenen knoflook

1 eetl. sambal oelek

2 uien

2 theel. djinten (komijn)

zonnebloemolie

Bak de schoongemaakte en in ringen gesneden uien in de olie. Voeg de schoongemaakte sperziebonen, de knoflook uit de knijper, de sambal en de djinten toe. Laat alles onder goed omscheppen ongeveer 5 minuten bakken. Draai het vuur dan wat lager en laat alles nog eens een minuut of 5 sudderen. De bonen moeten als ze gegeten worden nog knapperig zijn.

Maal in een keukenmachine de dooiers, olijven, tonijn, olijfolie en mosterd fijn. Roer hier de kappertjes door en breng de pasta op smaak met een beetje cognac.

    • Anne Scheepmaker